Prvi rezultati populacione politike za pet do deset godina

Savet za populacionu politiku koji je formirala Vlada Srbije aktivno će raditi na podsticanju rađanja u Srbiji, kaže ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.
"Polazimo od Strategije za podsticanje rađanja, od potrebe da se evidentiraju i prate sve migracije iz sela u grad, ali i van Srbije. Radiće se na unapređenju kvaliteta života svih sugrađana, a to ide paralelno sa ekonomskim oporavkom", rekla je Đukić Dejanović za RTS.
 
Ona je dodala da će sve preduzete mere biti usmerene na podsticanje rađanja, a da se prvi rezultati mogu videti za pet ili deset godina.
 
Dejanović kaže da će se u narednom periodu mnogo više raditi na upodobljavanju radnog vremena roditelja, da će se mnogo više raditi i učiti o reproduktivnom zdravlju u školama, zatim povezivati zavodi za javno zdravlje.
 
Ona je najavila da će se u Srbiji raditi četiri pilot projekta u zavisnosti od karakteristika opština, jer nisu potrebne iste podsticajne mere u Babušnici i na Zvezdari.
 
"Jedan tip su depopulacione opštine, Babušnica, Crna Trava. Drugi tip su opštine gde su migracije velike - veliki gradovi. Imamo lažnu pozitivnu sliku. Tu ćemo intenzivirati servisne aktivnosti porodici", rekla je Đukić Dejanović.
 
Treći tip su opštine u Vojvodini i četvrti tip je prosečna srpska opština, pojasnila je ministarka.
 
Vlada Srbije formirala je juče Savet za populacionu politiku, sa premijerom Aleksandrom Vučićem na čelu, a u čijem sastavu su predstavnici svih institucija i ministarstava koji se bave ili mogu doprineti rešavanju demografskih pitanja.
  • Lala

    27.12.2016 13:26
    apsistencia
    Znači apsistencia sledećih 9 godina a možda i 15, onda će nam biti bolje.
  • riba na suvom

    27.12.2016 10:29
    Nije agencija nego savet, Dinkićev recept.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.