Savez slepih dobio studio za snimanje audio knjiga

Biblioteka Saveza slepih Srbije "Dr Milan Budimir" dobila je adaptirani, moderni studio za snimanje udžbenika i audio knjiga, a novac je obezbeđen posredstvom konkursa Ministarstva pravde i prikupljen oportunitetom.
Obilazeći novi studio u Savezu, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin istakao je da je sistem socijalne zaštite od oportuniteta dobio 80 miliona dinara.
 
"Popravili smo i neke domove za stare, opremili dve kabine Saveza slepih, pomogli mnogima kojima je pomoć zaista bila potrebna", rekao je ministar. Prema njegovim rečima, način na koji je Ministarstvo pravde uredilo funkcionisanje i trošenje novca iz oportuniteta (kada se osoba sporazume sa Tužilaštvom da se protiv njega ne vodi krivični postupak, već da se odloži krivično gonjenje, Tužilaštvo određuje koliku će sumu po osnovu oportuniteta uplatiti u humanitarne svrhe), dalo je priliku da novac ide baš tamo gde je potreban, da se maksimalno kontroliše i da bude dostupan svima kojima je pomoć najpotrebnija.
 
Ministar kaže i da 80 miliona dinara za sistem socijalne zaštite predstavlja ogroman novac i da se raduje što će i u budućnosti moći da sarađuje sa Ministarstvom pravde i što će uvek imati razumevanje da ljudi kojima je pomoć najpotrebnija, uvek će moći da računaju na to da je tu Ministarstvo pravde, da je zapravo tu njihova država.
 
Vulin je rekao i da je Savez slepih važna i velika organizacija, koja okuplja više od 12.000 članova i istakao da slepi nemaju nikakve posebne potrebe i da samo traže da rade, da uče, da imaju mogućnost da zasnuju svoju porodicu, da budu punopravan, važan i funkcionalan deo našeg društva. "Da bi to bilo moguće, čitava država mora da im pomogne, da na prvom mestu obezbedi obrazovanje, a onda zdravstvenu zaštitu, mogućnost zaposlenja. Slepi su važan deo našeg društva i svako od njih ima pravo da mu Srbija bude dostupna, kao bilo kom drugom", rekao je Vulin.
 
Naglasio je da je ove godine, kroz NSZ zaposleno 5.320 osoba sa invaliditetom, što je, ocenjuje, svakako najbolji rezultat do sada, "daleko bolji čak i od prošle godine, koja je bila najbolja".
  • Sve je to lepo

    28.12.2016 20:45
    Ali su računi Osnovnih i Viših sudova i dalje u blokadi!
    Ne plaćaju dobavljače, čak su dužni i advokatima za obaveznu odbranu okrivljenih u krivičnim postupcima.
    Kasne sa plaćanjima preko godinu dana!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.