Više od 50.000 obolelih od gripa, četvoro preminulo u Vojvodini

Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" do sada je prijavljeno 50.473 obolelih od gripa i četiri smrtna slučaja koja se mogu dovesti u vezu s oboljevanjem od gripa.
Samo prošle nedelje Batutu je prijavljeno skoro 13.000 slučajeva oboljenja sličnih gripu, što je dva puta više u odnosu na nedelju koja joj je prethodila, a najviše obolelih bilo je u starosnoj grupi od pet do 14 godina.
 
Institut za javno zdravlje Vojvodine prijavio je četiri smrtna ishoda koja se mogu dovesti u vezu s oboljevanjem od gripa, a svi umrli su bili hronični bolesnici i prethodno nisu bili vakcinisani protiv gripa. Epidemiolog Instituta Batut Dragana Dimitrijević navodi za "Dnevnik" da je sezona gripa počela nešto ranije u zemljama evropskog regiona, a da je slična situacija i u našoj zemlji.
 
"U Srbiji se registruje srednji intenzitet aktivnosti virusa gripa i široka geografska rasprostranjenost oboljenja u populaciji. Važno je napomenuti da je srednji intenzitetet aktivnosti virusa gripa uobičajen za sezonu gripa i da je slična situacija u mnogim zemljama Evrope", poručila je Dimitrijević.
 
Cirkulacija virusa gripa laboratorijski je potvrđena u 15 okruga. Epidemija gripa proglašava se kada je veliki broj obolelih sa teškim formama bolesti i povećanim brojem komplikacija, čak i smrtnog ishoda, kada može da dođe do pojave novog podtipa virusa kao što je bilo 2009. godine.
 
"Proglašenje epidemije gripa sada nije aktuelno, nemamo nikakvih naznaka za proglašenje epidemije. Prijave epidemije gripa su tekuća, rutinska stvar epidemiologa, odnosno zdravstvenog sistema Srbije", dodala je Dimitrijević. 
 
Klinički centar Vojvodine preporučio je odlaganje poseta na pojedinim klinikama zbog virusa gripa. Na Klinici za infektivne bolest i Internoj klinici posete su zabranjene.
 
Podsetimo, ranije ove godine troje dece je završilo u bolnici zbog gripa, dok je sedam odraslih preminulo, a uzrok smrti se dovodio u vezu sa obolevanjem od gripa. Više o tome OVDE.
  • Seka Persa

    30.12.2016 14:45
    @Mila

    Tužno je što lečite VIRUSNU infekciju antibakterijskom terapijom (antibioticima).

    Kada Vam isti zatrebaju nikakvo vam insistiranje (kako Vi rekoste, "izderavanje") neće pomoći.
  • Mila

    30.12.2016 12:31
    busybee1007@yahoo.com
    A stvarno kako vi to registrujete obolele i zasto ne ucinite nesto da saznate i objavite realan broj? Evo ja sam imala najstrasniji grip do sada u zivotu, dva put mi se vracao, jos ga nisam zalecila, oba puta temperatura preko 39C. Bila u domu zdravlja, doktorka se izdrala na mene sto sam dosla, pitala me sta hocu i da treba da lezim, mirujem i da ona nista ne moze da mi pomogne?!??!?! Pri tom me nije ni pitala koliko dugo imam temperaturu, a ja samo sto nisam umrla posle 3 dana i noci sa visokom temperaturom koju nisam mogla da spustim. Ona MENE PITA sta ce Vam antibiotici, pa dobro koje ste pili prosli put? Odkud ja znam! I ko kaze da treba iste antibiotike da pijem. Da se nisam izdrala na nju ne bi mi prepisala antibiotike, vec bih verovatno crkla kao i ovo cetvoro jadnicaka, jer mi se infekcija spustila na pluca.
  • gajic b

    30.12.2016 10:08
    bane-gajic@gmail.com
    Ja se, recimo, od 2003-e redovno vakcinisem protiv gripa i ne znam sta je to visoka temperatura, do danas nemam dan bolovanja, ne kasljem itd...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.