Preminula balerina Zoja Begoli

Nekadašnja prva solistkinja baleta, a potom i repetitor Narodnog pozorišta u Beogradu Zoja Begoli preminula je 2. januara, posle duge i teške bolesti u 68. godini života.
Zoja Begoli, devojačko Đoković, rođena je 19. januara 1949. u Beogradu. Završila je baletsku školu "Lujo Davičo" 1965. kao jedna od najboljih učenica. Posle dvogodišnjeg usavršavanja u Lenjingradu u čuvenoj Akademiji "A.J. Vaganova", kao stipendista Narodnog pozorišta, vraća se u Beograd. 
 
Članica Narodnog pozorišta, u kojem je provela celu igračku, pedagošku i repetitorsku karijeru, postala je 1. septembra 1967. godine. U Akademiji "Vaganova" doživela je izuzetno priznanje i čast da bude jedini strani student izabran da igra na sceni Marinskog teatra u čuvenim godišnjim predstavama. 
 
Od 1993. do 1997. imala je svoju klasu, a takođe je pojedinačno, sa velikim uspehom pripremala učenike za razna takmičenja u zemlji i inostranstvu. Radila je na Akademiji umetnosti u Beogradu kao profesor na Odseku za balet, a takođe i kao profesor scenske igre na glumačkom odseku od septembra 1995. do jula 2003. godine. 
 
Nosilac je više značajnih priznanja i nagrada. Uz Višnju đorđević, jedan je od članova zaslužnih za revitalizaciju Udruženja baletskih umetnika Srbije i pokretanje Festivala koreografskih minijatura. 
 
Ispraćaj za kremaciju obaviće se u utorak, 10. januara, u 13 časova na Novom groblju u Beogradu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija