Produžen rok za zamenu zdravstvenih knjižica

Svi koji u predviđenom roku, do 31. decembra, nisu podneli zahtev za zamenu papirne knjižice karticom zdravstvenog osiguranja, mogu to da učine i naknadno, do daljeg, potvrđeno je u Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja.

Zahtevi se i dalje mogu podneti direktno na šalterima RFZO, na šalterima pošta ili putem portala e-Uprave.

RFZO više neće izdavati i overavati "stare", papirne zdravstvene knjižice. Od ukupno 6.846.998 stanovnika Srbije koji ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje, njih 5.577.163 podnelo je zahtev za izdavanje kartice zdravstvenog osiguranja.

"Zbog velikog broja podnetih zahteva u poslednjim mesecima 2016, rok za izradu kartica je malo produžen, pa je očekivano vreme od predaje zahteva do uručenja produženo do tri meseca. To ni u kom smislu ne sprečava osiguranike da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i posle 1. januara", navode u RFZO.

Osiguranici kojima su pre 1. januara overene stare zdravstvene knjižice, a podneli su zahtev za novu, zdravstvenu zaštitu ostvaruju na osnovu tih knjižica i to do isteka overe, odnosno do uručenja zdravstvene kartice. Osiguranici kojima je istekla overa stare zdravstvene knjižice i koji su podneli zahtev za izdavanje kartice, zdravstvenu zaštitu ostvaruje na osnovu potvrde RFZO.

"Potvrda se ne izdaje deci, trudnicama i porodiljama, s obzirom na to da oni sve do uručenja zdravstvene kartice mogu koristiti staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira na to što ona nije overena. Potvrda se ne izdaje ni penzionerima koji imaju trajno overenu staru zdravstvenu knjižicu, koju mogu koristiti sve do uručenja zdravstvene kartice", objašnjavaju u RFZO. U slučaju da osiguranik izgubi overenu staru zdravstvenu knjižicu, zdravstvenu zaštitu može da ostvaruju samo na osnovu potvrde koju će mu izdati Fond.

Ispostave RFZO ne rade prijave, promene i odjave na obavezno socijalno osiguranje do 9. januara, jer je Centralni registar obavestio RFZO da zbog rada na informacionom sistemu, to neće biti moguće. Podnošenje zahteva za zamenu zdravstvene knjižice zdravstvenom karticom, overa zdravstvenih kartica, uručivanje zdravstvenih kartica, izdavanje potvrda PZK, kao i podnošenje zahteva za overu pomagala, isplatu naknada zarade, isplatu putnih troškova i drugo, odvijaće se bez prekida, navode u RFZO.

  • Djole

    13.12.2017 00:05
    zdravstvene knjižice bez čipa
    Republički fond za zdravstveno osiguranje, nikako ne želi da objavi, kada će izdavati nove zdravstvene knjižice BEZ UGRADJENOG ČIPA. Mnogi gradjani ne žele da budu žigosani kao stoka, odnosno da imaju žig-čip. Fond uporno preti, a od nedavno i uskraćuje pravo na lekarske preglede, izdavanje lekova na recept, odnosno uskraćuje zdravstvenu zaštitu i pored toga što osiguranici imaju trajno overene stare papirne knjižice, a ne žele nove čipovane knjižice.
    USKRAĆIVANJE ZDRAVSTVENIH USLUGA, zbog neizdavanja novih knjižica, ne može biti opravdano i zakonito pa makar se radilo I o tako zvanoj, reformi zdravstva?
    Ovakvi postupci, neminovno će dovesti do znatnih materijalnih troškova, što će Fond u postupku refindacije troškova, morati hteli ili ne hteli priznati, a se zbog nečijih usijanih glava?
  • Nervirac

    05.01.2017 16:22
    A mogao bi koji novinar da zakoraci u salter salu i napise nesto o skeli u njoj. Ta sala je nedavno renovirana. I dozidan sprat. A i ponovili su se novim liftom koji na 6 meseci prestane, sve to od nasih para. A sve isfuserisano. Nesto ne mogu da se setim da li je renovirano za vreme direktorovanja ahm, ortopeda Lazetica ili ranije?
  • error

    05.01.2017 15:53
    Boze dragi zasto sam ovde rodjen ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija