Provokativni bilbordi opasni po vozače, ali se time niko ne bavi

Provokativni i šokantni reklamni panoi pored puteva odvlače pažnju vozačima. Skretanje pažnje šofera uzrok je svakog četvrtog udesa.
Malo je vozača, naročito muškaraca, kojima će promaći reklama za donji veš na bilbordu pored puta. Sa reklamnog panoa "vreba" devojka oskudno pokrivena čipkastim brushalterom i gaćicama.
 
Odvlačenje pažnje, po podacima Komiteta za bezbednost u saobraćaju dovodi do svake četvrte saobraćajne nezgode. Zato su u nekim državama slike provokativnog sadržaja zabranjene. Ali ne i u Srbiji.
 
Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost u saobraćaju kaže da svako skretanje pažnje vozača sa saobraćajne situacije, bilo da koristi mobilni telefon ili se šminka ili gleda u reklamu, može imati katastrofalne posledice.
 
- Osim sadržaja, i svetlosni efekti reklame mogu loše da utiču na vozače. Recimo, rotirajući ili zebra-bilbordi na Gazeli smetaju učesnicima u saobraćaju jer prilikom promene slika zaslepljuju vozače. Naročito je problem sa belom ili drugim svetlim bojama na reklami - objašnjava Okanović. On ističe da su problem i svetleće reklame za apoteke, zeleni krst.
 
- Naročito prave problem kada su objekti u blizini neke raskrsnice, pa vozači često od zelenog svetla na reklami previde da im je na semaforu slobodan prolaz. Zbog ovog problema imali smo 40 žalbi građana, a ne prođe deset dana da nam se ne javi neko nov - navodi Okanović za Novosti.
 
U preduzeću "Alma kvatro" koje se bavi iznajmljivanjem prostora za reklame kažu da se sadržajem reklamnih poruka na bilbordu bave klijenti i kreativne agencije, dok oni samo iznajmljuju reklamni prostor.
 
- Obaveza je kako oglašivača tako i medija da vode računa o tome da idejna rešenja budu u svemu u skladu sa Zakonom o oglašavanju koji je stupio na snagu maja protekle godine - dodaju u ovom preduzeću.
 
Sa portala "Bilbordi Srbije" objašnjavaju da, ako su bilbord konstrukcije po gradovima, onda su za njih nadležne direkcije za planiranje i izgradnju kao nadležna javna preduzeća koja se bave legalizacijom reklamnih površina i odredbama naplate takse na te reklamne oznake.
 
- Za reklamne oznake na saobraćajnicama nadležno je JP "Putevi Srbije". Sadržaj reklame određuje pravni subjekt koji se nalazi na rešenju, a da li je oglasna poruka u skladu sa zakonom o oglašavanju određuju inspekcijske službe tržišne inspekcije. Ne postoji sadržaj za koji je definisano da odvlači pažnju vozača jer je i ciljni zadatak reklame na spoljnim reklamnim oznakama da odvuče pažnju - samo tada reklama ima efekta. E sad, da li je taj sadržaj prikladan, kulturan i u skladu sa etičkim normama, to odlučuju nadležne inspekcijske službe ili sudovi kojima te službe procesuiraju predmete - kažu u ovoj firmi.
  • @Novosadjanin

    10.01.2017 10:14
    Nije. Opasno je ako si bahati divljak. Ako si normalan vozac, realna brzina ti je tu 10km/h, jer si tek skrenuo i posle pesackog te ceka ukljucenje u traku. Izmedju ta dva dogadjaja koji usporavaju voznju sami po sebi, znas da se nalazi obelezeni pesacki prelaz, i to prometan. Potpuno je normalno prici mu tako da mozes bezbedno stati i da ti iskoci neko, a svakako biti spreman da stanes jer tu stalno neko prelazi.
  • Vlad

    10.01.2017 10:11
    @Saobraćajac i tako saraniše jednu granu privrede... Ne treba ukudati, treba samo jasno dati do znanja šta sme a šta ne sme i gde...
  • Saobraćajac

    10.01.2017 09:10
    Zato je u Sao Paolu utopija.
    Zabraniše ljudi reklame na ulicama...
    Evo:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cidade_Limpa

    Bacite pogled:
    https://www.flickr.com/photos/tonydemarco/sets/72157600075508212/

    Ovome treba težiti, ali pare su u reklamama a gradski prostor gradski čelnici izdaju-ustupaju privatnim komanijama, zna se, sigurno ne džabe...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.