Dolar i cena nafte poremetili dizel

Cene naftnih derivata u Srbiji su u poslednjih mesec dana ponovo zabrinule vozače.
Tako je, u proseku, benzin od 95 oktana poskupeo za više od sedam dinara po litru, pa je juče na skoro svim benzinskim stanicama premašio 140 dinara za litar.
 
U istom periodu i skoro za isti iznos poskupeo je i evrodizel, pa je juče na većini pumpi točen na samoj granici od 150 dinara za litar. Rekorder je ipak superdizel, koji je poskupeo 10 dinara. Na pojedinim pompama se juče prodavao za 154,40 dinara za litar. 
 
I bezolovni benzin od 98 oktana, koji je sve više tražen, "uzleteo" je za više od šest dinara po litru u poslednjih 30 dana. Cena u je 148,70 dinara za litar.
 
"Razlog poskupljenja su više cene sirove nafte na svetskim berzama. Ali najviše je na rast uticao skok dolara, koji se skoro izjednačio sa evrom. Situacija sa kvalitetnijim evrodizelom je komercijalne prirode. On poskupljuje i zbog aditiva koji se dodaju da bi mu se poboljšale karakteristike", kaže predsednik Udruženja privatnih benzinskih stanica Srbije Miroslav Velicki.
 
Sirova nafta je na berzama, posle dogovora članica OPEK-a o smanjenju proizvodnje (pridružila se i Rusija), porasla za desetak dolara po barelu, uz nagoveštaj da bi uskoro mogla i da premaši 60 dolara po barelu. Dolar je značajno poskupeo, pa je tako prema evru već stigao istorijski maksimum i uskoro bi mogli da se izjednače po vrednosti.
 
U odnosu na dinar, dolar takođe beleži konstantan rast. Tako je pre dva meseca dolar vredeo 110,15 dinara po prosečnom kursu Narodne banke Srbije, a juče 117,41 dinar.
 
Velicki za Novosti kaže i da se cene u Srbiji, u odnosu na region, sporije menjaju i kada idu naviše, ali i kada dođe do pojeftinjenja. Za razliku od zemalja regiona, gde država određuje cenu derivata, kod nas je tržište liberalizovano, ali kako imamo jednu dominantnu kompaniju, većina ostalih igrača prvo sačeka da vidi šta će ta kompanija da uradi, pa onda pokušava da se nekako uskladi s tim cenama. Pri tome treba naglasiti i da Srbija ima skoro najveća državna zahvatanja u regionu, pa je i zato cena našeg goriva među najvišim. Država je najavila da bi krajem meseca mogla da uskladi visinu akciza sa iznosom prošlogodišnje inflacije.
 
"Država može, ali ne mora, da posegne za tim mehanizmom. Ukoliko dođe do poremećaja na tržištu, država može i da smanji akcize. Sve zavisi od procene kako će cena uticati na stabilnost tržišta, pre svega dinara. Pritom, manevarski prostor je poprilično mali, jer sve zavisi od kretanja cena sirove nafte na svetskim berzama", objašnjava Velicki.
  • ZoroNS

    11.01.2017 07:28
    Cene goriva i ili cena države?
    Evo link za uspoređivanje cena http://srb.globalpetrolprices.com/
  • Brmm, brmmm

    10.01.2017 22:24
    Žile brate radi li internet u Lazi, šta ima novo.
  • Debeli

    10.01.2017 21:54
    @ Zivan
    Evrodizel u Bosni kosta 0,87 evra a u Srbiji 1,22 evra. 0,35 evra po litri nije baš "blago" jeftinije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.