Zaposlenima u javno-komunalnim preduzećima po 22.000 dinara pomoći

Zaposleni u javno-komunalnim preduzećima, njih oko 68.000, dobiće najkasnije do kraja marta pomoć od 22.620 dinara.
Kako pišu "Novosti", ovaj dogovor između Vlade Srbije i sindikata trebalo bi početkom sledeće nedelje, na zajedničkom sastanku, da potvrde predsednici opština u kojima ova preduzeća posluju.
 
Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata komunalnih delatnosti Milana Grujića, u zavisnosti od raspoloživosti vlastitih sredstava preduzeća, novac će na račun radnika leći odjednom ili u nekoliko rata. Država neće morati da "zavlači ruku" u svoj budžet.
 
"Plan je bio da svi do marta prime pomoć, ali tamo gde je to nemoguće, preduzeća će je isplaćivati do kraja godine. Ne bi trebalo da se zaboravi da zaposleni u komunalnoj delatnosti imaju najniže zarade u javnoj upravi, a da ih mnogi od njih i ne primaju redovno. Tako da će ovo, u stvari, biti minimalna solidarna pomoć", kaže Grujić.
 
Kako dodaje, trećina radnika u javno-komunalnim preduzećima širom Srbije mesečno primi manje od srpskog minimalca, a najugroženiji su radnici u preduzećima na jugu zemlje. Njima su, kaže, nepravno smanjene zarade kada i celokupnoj upravi, iako oni nisu direktni, već indirektni budžetski korisnici i većina se finansira iz sopstvenih sredstava.
 
"Komunalnom sektoru nisu uvećane zarade ni prilikom poslednje vladine korekcije. Naše plate su za oko 20 odsto niže od prosečne srpske zarade. Radnici rade u jako teškim uslovima, a ponekad i na granici ljudske izdržljivosti", smatra Grujić.
 
Prosečna plata u komunalnim delatnostima iznosi 36.000 dinara. Tretiraju se kao indirektni korisnici budžeta, a jedan od njihovih zahteva upućenih Vladi je i izmena članova koji regulišu ovu oblast u Zakonu o budžetskom sistemu.
 
Komunalci su prvo tražili uvećanje od 7,6 odsto, odnosno onoliko za koliko je od Nove godine uvećan minimalac.
  • Miroslav

    21.11.2017 13:48
    Glupo i bolesno zlobno
    @daki,
    Kažeš da kupimo lekove, čemu tolika mržnja?Ako misliš da mi zaposleni u JKP odlučujemo kolike će nam biti plate onda se nema šta sa tobom polemisati. Mogao sam ja da se bavim kletvama na tvoj račun ali je to mnogo ozbiljnije i zahteva mnogo vremena, postoji čitava nauka o tome. Tvoja je kletva u afektu, smatram je bezazlenom, ali takvo razmišljanje ne vodi dobru i prosperitetu.Drugi su u komentarima lepo objasnili da je javnom sektoru smanjena plata pre 4 godine od 10-18%, u zavisnosti od firme do firme.

  • daki

    21.04.2017 20:53
    kletva
    Da Bog da da kupe lekove za sve novce
  • Milosrdni andjeo

    08.03.2017 21:21
    A omladinci
    A omladinci koji rade tu i po 15 godina dali oni imaj pravo na zivot aaa dali se pitate jer oni i zavrsavaju 70% posla u cistoci sta mislite kako oni tek prezivlavaju bez kasa ,bez kredita i tih sranja .....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.