Osobe sa invaliditetom plaćaće carinu na uvoz automobila i opreme

Osobe sa invaliditetom od 5. februara neće više moći bez carina da uvezu polovne ili nove automobile, kao ni ortopedska pomagala i rezervne delove za njih.
Ta beneficija im je ukinuta novim carinskim zakonom, koji je stupio na snagu 6. januara, pa će tako više stotina ljudi sa invaliditetom, prema procenama njih oko 600.000, morati ubuduće da plaćaju ove dažbine. To praktično znači da će ih kupovina automobila koštati skuplje i za više hiljada evra. Predlagač zakona, Ministarstvo finansija, na taj korak se odlučio zbog usklađivanja propisa sa Evropskom unijom.
 
"Evropski propisi ne dozvoljavaju takav način uvoza automobila, pa je u okviru seta izmena carinskog zakona, koji se ticao usklađivanja sa evropskim zakondavstvom, urađena i ova izmena. Znamo da nije popularna, ali je morala da se uvede, a svi oni koji su sklopili kupoprodajni ugovor o nabavci vozila do 6. januara u narednih šest meseci moći će bez carine da ih uvezu", kaže sagovornik "Blica" iz Ministarstva finansija.
 
Međutim, osoba sa invaliditetom Milan Jolović kaže da to nije tačno i da se Srbija ne može porediti sa Evropom u toj oblasti.
 
"Šokiran sam da su nam uvedene carine na uvoz automobila jer smo mi samo u inostranstvu i mogli da kupimo automobil za naše potrebe, jer u zemlji ne postoji proizvođač ali ni kategorija koja bi ispunjavala naše specijalne potrebe. To je za nas bilo veliko olakšanje jer smo štedeli nekoliko hiljada evra", priča on. 
 
Kako kaže, većina osoba sa invaliditetom morala je zbog svojih potreba, ali i pomagala, da kupuje automobile karavane.
 
"Ja sam na uvozu mog automobila uštedeo oko 3.000 evra. Da stvar bude gora, kao božićnu čestitku od države smo dobili carinu na pomagala, a to su kolica, kao i na rezervne delove za njih", kaže Jolović.
 
U Upravi carine za "Blic" je potvrđeno da su izmenjenu carinski propisi. "Zakon je donela skupština na predlog Ministarstva finansija, a mi ga moramo sprovesti. To znači da od 5. februara, kada ova mera počinje da se primenjuje, na uvoz automobila se plaća carina", navode u Upravi carina.
  • Зоран

    17.02.2021 21:57
    ?
    Увезао сам 2009 године ауто на повластицу моје ћерке која је потпуни инвалид од рођења.Били смо ослобођени у старту царине а порез смо платили.Порез је враћен после две године мањи за курсне разлике.Гомила такси и трошкова администрације .Тај ауто и данас возимо иако је зрео за мењање.Потребе инвалида су различите и морају се персонализовати.Нама није потребан бесплатан ауто пут али би нам значило 50 пелена.Није нам потребан луксузан ауто али би идеалан био Фиат добло махи хл може и без рампе.Тај ауто трнутно тражимо јер једини не мора да се преправља на поду а има повишен кров па инвалид стаје са колицима.Ја бих на повластицу дозволио само тај модел и решен проблем са преварантима који нам загорчавају живот.Када смо код колица сличан проблем.Ја више не узимам колица преко фонда јер нису адекватна.Дете се у њима повређивало па сам склапао од више половних.Електрична која сам добио из Канаде поклонио сам дечку коме су одговарала а вредност им је била 4500 долара.Због Пиксијевог Лаборџинија са инвалидском дозволом ми сада не можемо да приуштимо минимум нормалног живота.За 6000 е тешко је купити исправног добла за инвалиде...
  • Mile

    25.05.2019 17:01
    Parking za invalide
    U glavnom gradu Ceske republike Pragu parkinzi ispred zgrada gde stanuje osoba sa invaliditetom su obelezeni saobracajnim znakom na kom je ispisan registarski broj automobila.
  • marijan

    19.01.2017 11:33
    Sramota
    Ja sam invalid koji spada u tuznu kategoriju bolesnika koji su nepokretni a njihova dijagnoza nije zavedena u delu pravilnika koji omogucava nabavku eletromotornih kolica o trosku Fonda. Jedini nacin mi je bio nabavka iz inostranstva, zbog nize cene, a sada mi je i ta mogucnost uskracena!!!!
    Znaci, osudjen sam na apsolutnu zavisnost, uskracena mi je mogucnost iole "normalnog" zivota....
    Bravo za tvorce zakona, bravo za vladu, bravo za drzavu Srbiju!!!!
    Mislio sam da ovako nesto nikada necu reci, ali evo, prelazim preko svih svojih moralnih principa i kazem: Svima vama, koji ste ucestvovali u donosenju ovakvog sramotnog, nakaradnog i necovecnog zakona, SVIMA VAMA OD SRCA ZELIM DA OSTATAK ZIVOTA PROVEDETE "HODAJUCI U MOJIM CIPELAMA", mojim, i svih meni slicnih ljudi!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.