Računare za igranje koristi 75 odsto dece, umesto za učenje

U Srbiji tri četvrtine učenika ne koristi računare za učenje, već za igranje, rekla je danas pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Marković.
Ona je na okruglom stolu o stanju u informaciono-komunikacionim tehnologijama istakla da Nacionalni prosvetni savet priprema uslove da se infomatika kao predmet uvede u osnovne škole.
 
"Informatika nije uvedena u osnovne škole prošle godine jer škole nisu bile opremljene. Nadamo se da će od septembra ove godine to biti novi predmet jer su mnoge kompanije ponudile polovne računare na poklon, a lokalne samouprave su prihvatile obavezu njihovog održavanja", rekla je Marković.
 
Obuka nastavnika bi se, dodala je, obavljala preko platformi za edukaciju na daljinu. Po rečima Milana Dobrijevića iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, započelo je umrežavanje škola, a drugi prioritet tog ministarstva će biti obezbeđenje kvalitetnijih veza i uvodjenje širokopojasnog interneta.
 
Sve gimnazije u Srbiji će, kako je rekao, uskoro imati optičke kablovske veze, a o poboljšanju interneta će brinuti operateri jer država nema para za direktno ulaganje. Dodao je da očekuje da će za godinu i po uvesti biti uvedeno elektronsko poslovanje i da za mnoge usluge gradjani i privrednici više neće morati da to čine odlaskom u nadležnu instituciju.
 
Po rečima Stefana Badže iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Srbiji nedostaje 10.000 stručnjaka iz informatičkih tehnologija. Zbog toga je, kako je rekao, poslat zahtev kompanijama da se izjasne kakvi su im stručnjaci potrebni da bi ih to ministarstvo, kroz neformalnu obuku, pripremilo za te potrebe.
 
Plan Ministarstva je da godišnje obuči 1.000 stručnjaka, a u prvom kvartalu ove godine treba da počne obuka prvih 100 koji će posle testa biti odabrani za kurs za rad u IT industriji.
 
U prvom kvartalu 2017. treba da započne pilot-projekat u okviru koga bi trebalo da bude obučeno 100 polaznika. Cilj programa je zapošljavanje polaznika u IT-ju. Svaki polaznik koji prođe selekcioni test i uđe u 100 najbolje rangiranih dobija vaučer koji izdaje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, sa kojim upisuje željeni kurs. Da bi Srbija bila na dobrom putu digitalne transformacije i priključenja EU, prema oceni Milovana Matijevića iz kompanije Mineco Computers, potrebno je da se u tu industriju godišnje ulaganje sa 400 miliona evra podigne na milijardu, odnosno sa 60 evra po glavi stanovnika na 150 evra. 
  • Sreten

    28.01.2017 11:56
    Glupog li zaključka, na računaru može i jedno i drugo da se radi, zato je toliko popularan. Ja sam naučnik, pa tu i tamo odigram koju igricu, nije to tabu.
  • Saučešće

    28.01.2017 09:28
    Ovo vam je istina u lice
    Kao neko ko održava računare po školama, mogu da vam kažem da CD ladice koriste kao pepeljare, memorije kradu razvaljivanjem prednje 5,5 inčne maske i zavlačenjem ruke,
    u napajanja ubacuju svašta otpozadi - kako bi napravila kratak spoj, često namerno zaražuju virusom - sve u svemu velika sredstva škola odlaze na obest dece.
    Siroti nastavnici informatike u strahu zbog gubitka mesta im dozvoljavaju apsolutno sve.
    Kako bi imali potreban broj učenika da zadrže platicu.
    Znači, mogu na času da se igraju ili onlajn kockaju - umesto da uče.
    Sve ovo je bez šminke i laži ili zle namere.
    Žao mi je što je ovako, nema tu učenja, bar po gradovima.
  • Domorodac

    27.01.2017 22:55
    domorodac.ns@gmail.com
    Racunari koriste da se najedete pasulja i da idete na Xhamster !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.