Janković: Čuvajte zaštitnika građana, biće vam potreban

"Čuvajte zaštitnika građana, ja sam svoju misiju ovde završio ", tim rečima se ombudsman Saša Janković večeras obratio prisutnima na prijemu povodom deset godina postojanja te institucije.
Janković je obraćanje na skupu u Palati Srbija počeo pozivom svojim saradnicima, na čelu sa zamenikom Milošem Jankovićem, da stanu pored njega i rečenicom: "Ovo je zaštitnik građana, ništa nisam radio sam".
 
Prema njegovim rečima, institucija ombudsmana počela je da radi u trenutku kada je bilo teško izgovoriti i njeno ime, a kamoli znati čemu ona služi. 
 
Prijemu nisu prisustvovali predstavnici vlade i drugi državni zvaničnici. Prisustvovali su predstavnici nezavisnih institucija, međunarodnih organizacija i parlamentarne opozicije. Obeležavanju 10. godine postojanja ove institucije prisustvovali su poverenik za zaštitu informacija Rodoljub Šabić, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, ambasadori SAD Kajl Skot i Nemačke Aksel Ditman, šef misije UNHCR-a Hans Šoder, predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović i lideri opozicionih partija Boris Tadić, Čedomir Jovanović, Dragan Šutanovac, Zoran Živković i Boško Obradović i poslanik Žarko Korać.
 
Rodoljub Šabić podsetio je da je ombudsman svoj rad počeo iz prostorija koje, kako je naveo, nisu bile dostojne ni samoposluge, a kamoli zaštitnika građana. Deset godina kasnije, ovo je respektabilna institucija, ocenio je Šabić i dodao da je institucija rasla u komunikaciji sa građanima.
 
"Nije tajna da Saša Janković u krajnje dogledno vreme više neće vršiti tu funkciju, ali koliko god njegov doprinos uspostavljanju te institucije bio doslovno ogroman i važan, čak i kada Saša ne bude tu, mi ćemo imati instituciju i neko će, bogami, morati ozbiljno da se potrudi, pa da njeno postojanje i egzistenciju dovedu  u pitanje", kazao je Šabić.
 
Okupljenima se obratila i pravobraniteljica Hrvatske Lora Vidović koja je istakla veoma dobru saradnju sa srpskim kolegom, posebno u oblasti manjinskih prava i migrantskoj krizi. Izrazila je nadu da će se ta sardanja nastaviti u budućnosti.
 
O radu zaštitnika gradjana govorio je i zamenik ombudsmana Miloš Janković, koji je misiju ove institucije opisao stihovima grupe Ekatarina Velika (EKV): "Ovo je zemlja za nas, ovo je zemlja za sve naše ljude, ovo je kuća za nas , ovo je kuća za svu našu decu".
 
Zaštitnik gradjana zakletvu je položio 23. juna 2007. godine, a na funkciju je reizabran u avgustu 2012. godine. Ombudsman od početka rada institucije beleži 120.000 obraćanja i 40.000 formalnih pritužbi gradjana. Iz godine u godinu sve više građana se javljalo i obraćalo, pa je od početnih 1.000 pritužbi u 2008. godini u 2016. taj broj bio šest puta veći. Upućeno je oko 4.000 preporuka organima vlasti, kako bi otklonili uočene nedostatke u postupanju sa gradjanima, a više od 80 odsto njih je sprovedeno.
 
U duplo više slučajeva preporuka nije bila neopodna, jer je odmah po pokretanju postupka kontrole organ vlasti sam ispravljao problem. Pedesetak propisa promenjeno je na na inicijativu zaštitnika gradjana, dok je neka veoma štetna zakonska rešenja, Ustavni sud odstranio po predlogu Zaštitnika gradana iz pravnog poretka.      
    
Drugi petogodišnji mandat Saše Jankovića ističe 4. avgusta. Dnevnik Danas piše da će on "u utorak podneti ostavku na funkciju ombudsmana i zvanično početi pripreme za predsedničku kampanju".
  • NS

    07.02.2017 11:50
    Ta ajte molim vas
    Štaćemi zašiitnik građana,Akoš ti biti Predsednik...
  • VladaN

    07.02.2017 11:37
    @Ko je ko
    Ni sami ne verujete kakvu ste glupost napisali. No s obzirom da su likovi koji podržavaju Vučića i bahatu i lažljivu bulumentu mahom i pljuju pljuvanja radi, razumljivo je.
    Sve najbolje.
  • ko je Ko

    07.02.2017 08:54
    Kjajnje je vreme bilo da se skloniš sa mesta tz.zaštitnika.....samo si okaljao instituciju....koje nisi vredan bio...
    Idi da te više ne gledamo....kako si narodu pomogao tako ćeš i proći na izborima....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija