Nove zdravstvene knjižice i elektronski sistem problem za pacijente i lekare

Nove elektronske zdravstvene knjižice koriste se tek mesec dana, kao i primena integrisanog elektronskog sistema, a već su prave muke i pacijentima, ali i lekarima.
Uredno uplaćeni doprinosi i overena knjižica ne znače i siguran pregled kod lekara. Kako prenosi "Kurir" zbog toga se pojedini građani žale Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje.
 
"Dobili smo nove knjižice, firma je uredno uplatila doprinose, ali kada sam otišla kod lekara, nastao je problem. Kada su u domu zdravlja ubacili knjižicu u čitač, pokazivalo je da nije overena, pa su me vratili. Na kraju se ispostavilo da RFZO ne ažurira redovno podatke o osiguranicima", kaže jedna od građanki koji ima problema sa novom zdravstvenom knjižicom.
 
Pojedini građani su se žalili i na kvalitet knjižica, jer im je otpao čip. U tom slučaju potrebno je na šalteru RFZO uložiti reklamaciju. Međutim, u Fondu navode da oni nisu odgovorni za materijal od koga se proizvode kartice.
 
Takođe, nove knjižice su stvorile gužve u čekaonicama u domovima zdravlja u Beogradu i drugim gradovima zato što medicinari još nisu u potpunosti savladali rad na sistemu za čipovanje, koji ima, tvrde upućeni, brojne nedostatke. 
 
Udruženje za zaštitu prava izabranih doktora opšte medicine upozorava da sistem IZIS i po nekoliko puta dnevno zakaže. Naime, lekar klikće slobodan termin, ali sistem se opire rezervaciji. 
 
"Pacijent se nervira pored mene jer misli da ja to ne želim da uradim. Ja se nereviram zbog toga što mi sistem onemogućava da to završim za pacijenta i sve u svemu svi smo na gubitku, a najviše pacijenti", kaže dr Milica Nikolić Urošević za televiziju N1.
 
Lekari navode da sistem zapne kada je potrebno da se zakaže pregled, na primer, na kardiologiji ili pulmologiji Kliničkog centra Srbije. Na tim klinikama postoji zabrana uputa. Osim što slične, tehničke barijere, oduzimaju vreme od 15-minutnog pregleda, doktori su u tim slučajevima prinuđeni da izdaju uput bez termina, koji nije validan.
 
"Pacijent odlazi u Polikliniku Kliničkog centra u tim situacijama sestra na koju naiđe mu kaže - ne, mi više ne možemo da zakažemo ovde, vratite se kod vašeg lekara u Dom zdravlja, vaš lekar mora da zna da radi na računaru, zašto vaš lekar ne zna da radi na računaru, problem je u Domu zdravlja, nije problem u nama", dodaje Nikolić Urošević.
 
U RFZO navode da oni nisu odgovorni za "performanse" zdravstvenih informacionih sistema u zdravstvenim ustanovama. Međutim, u centru za funkcionisanje IZIS-a Ministarstva zdravlja kažu da je sistem nov, pa su očekivane izmene istog u hodu, te da će restrikcije u narednih 10 dana biti svedene na minimum.
 
"Ministarstvo zdravlja upravo radi na sređivanju svih tih šablona, na neki način da se unificira i da se to zadrži samo tamo gde je neophodno. Tamo zaista gde želimo da najdelikatnije slučajeve rade ljudi koji su za to obučeni, koji su uostalom svetska imena", objašnjava Pevac.
 
Na zamerke lekara opšte medicine da i slobodnih termina manjka iz Ministarstva podsećaju da je od februara Klinički centar Srbije uveo dodatnih 45.000. Uveravaju da će efekti novih termina biti vidljivi već u martu.
 
Kakva je situacija u Novom Sadu kada je zakazivanje pregleda u pitanju, možete pročitati OVDE.
  • AS

    08.02.2017 18:17
    Ništa ne funkcioniše
    Kao vlasnik firme sa 15-oro zaposlenih, uredno smo u septembru predali svu neophodnu dokumntaciju za izradu novih knjižica za sve zaposlene. Sada je februar, još uvek čekamo. :(
    Uredno uplaćujem doprinose, a ni ja ni radnici ne možemo da ostvarimo pravo na zdravstvenu zaštitu, jer je overa istekla 13.12.2016. godine. Možemo da idemo po potvrde u Socijalno, gde se satima čeka i naravno, ne može jedan čovek da uzme potvrde za sve itd.itd.
    Nedpustivo. Osećam se kao građanin drugog reda ili nešto u tom kontekstu. Ponižavajuće, apsolutno.
  • Teror

    08.02.2017 16:45
    Srbija - neprijatelj civilizacije.
  • Nana

    08.02.2017 16:23
    "Predlog"....
    "Predlazem" da se ove NOVE kartice proglase nevazecima (iako ih jos nismo svi ni dobili) jer je praksa vec pokazala: otpadaju cipovi, RZFO ne azurira overu, nepotpune su.... Nego, svi osiguranici do 31. marta 2017. MORAJU da uplate po 1.000 dinara radi dobijanja jos NOVIJE- savrsene !! katice ( a treba i malo novca za izbore). Podatke o uplati imate na staroj uplatnici pa prepisite, jedino promenite iznos. Gospode, pomozi nam..... da ne umremo od smeha ili jada i cemera!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija