Kontejner u Beogradu dobija internet, građani zbunjeni

Posle Amsterdama, Njujorka, Berlina i Pariza, Beograd je dobio jedan potpuno neobičan kontejner, na solarni pogon.
Uskoro će dobiti i bežični internet kako bi u svakom momentu oni koji se zateknu u njegovoj blizini mogli da imaju vaj-faj vezu sa poznanicima na društvenim mrežama, piše list Politika
 
Izgledom oni odudaraju od postojećih posuda za otpad. Mnogima liče na poštanske sandučiće, pa se u poslednjih nekoliko dana dešavalo da sugrađani u njih pokušavaju da ubace i pisma. Veliki broj Beograđana ovu sivu kutiju uopšte i ne primećuje iako kraj nje prolazi svaki dan, ali ima i onih koji naslućuju koja joj je funkcija.
 
"Pretpostavljam da je ovo nešto na solarni pogon i da je predviđeno za reciklažu. Volela bih kada bi postojala neka tabla sa informacijama za šta služi", kaže devetnaestogodišnja Milica Stefanović.
 
Njena prijateljica Nevena Despotović ističe da bi bilo praktično da na kontejneru stoji uputstvo kako se koristi da bi olakšalo njegovu upotrebu.
 
"Dva 'pametna' kontejnera za reciklažu i sitni otpad dobili smo na probu. Oni imaju solarni punjač, nagaznu papuču, mesto za reklamu, a u blizini njih biće i zona besplatnog interneta. Za besplatni vaj-faj još pregovaramo sa našim telekomunikacionim preduzećima, ali se nadam da će to biti uskoro rešeno pa će ova vrsta usluge biti dostupna za mesec dana. To ne znači da će korisnici morati da stoje uz sam kontejner kada žele da koriste internet, već će on biti dostupan u krugu od pedesetak metara od posude", objašnjava Miroslav Bogdanović, direktor JKP Gradska čistoća.
 
Ovaj kontejner je nešto novo u katalogu urbane opreme koji je glavni grad nedavno usvojio.
 
"Nadamo se da ćemo uskoro imati mogućnost da postavimo još posuda ove vrste po gradu jer su vrlo praktične. Mehanizam koji postoji u njima pokreće se pomoću solarne energije i sabija postojeći otpad. Kada se kontejner napuni, informacija se automatski prosleđuje na mobilni telefon našim ljudima u operativi, a oni angažuju ekipu koja odlazi da ga isprazni", kaže Bogdanović i napominje da kontejner, noću i u slučaju velike zime može da radi i na električnu energiju.
 
Za razliku od ovih "pametnih" kontejnera, već nekoliko poslednjih godina rak-rana ovog grada su podzemni kontejneri. Veliki broj njih je oštećen, gazišta su se raspala, nadzemni deo je polomljen... Zbog postojanja sudskog spora između Čistoće i firmi "Blok" i "Blagojevica" koje su ih izgrađivale i postavljale, nije postojala mogućnost njihove popravke. Ali, kako je veliki broj ovih kontejnera bio rizičan za prolaznike, Čistoća je morala da interveniše.
 
"Prošle godine uspeli smo da u svojoj režiji popravimo 200 podzemnih kontejnera. Oni su prilagođeni sugrađanima jer imaju i papučicu za otvaranje, ali i nama jer ih sada uz postojeća vozila lakše praznimo", kaže Bogdanović.
 
Kako je u Novom Sadu?
 
Novi Sad možda (još uvek) nema kontejnere povezane sa internetom, ali nema ni ulice povezane sa kontejnerima. Mnoge ulice zbog rasporeda, širine i okruženja jednostavno nisu povezane sa kontejnerima, što uzrokuje stvaranje divljih deponija bukvalno na svakom koraku, čak i u centru grada. "Čistoća" reaguje, očisti deponiju, ali nesavesni građani ubrzo naprave novu. Smeće se odlaže čak i po ulazima u stambenim zgradama.
 
Takođe, prisutni podzemni kontejneri nisu rešili problem odlaganja otpada u gradu. Zbog čega čitajte OVDE. O pilot-projektu separacije otpada, koji je krajem prošle godine startovao u Novom Sadu, čitajte šire u našem tekstu OVDE.
  • Dragan

    13.02.2017 08:33
    Odakle ti lova frajeru?
    Ovo je jos jedan nacin da se uzme novac svih nas preko nekog tendera. Nisam genije, ali da li se samo meni cini da spajanje kanti i kontenera sa wi-fi je malo 'napredno' i debilno resenje?
    Meni je inace ok, malo zavisim od ove budjave drzave pa mi i zanimljivo dodje da gledam koliko ovaj narod moze da trpi. A vi kako ste?
  • Jelena

    13.02.2017 07:33
    Baš lepo
    Bas sam razmisljala da uzmem fifi neki... sad cu kuci da doguram taj kontejner... cekam...
  • Hm

    12.02.2017 18:44
    A kad dobijamo kanalizaciju? :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.