FOTO: Počela separacija otpada, Novosađani i dalje zbunjeni

Pilot-projekat separacije otpada danas i zvanično počinje u Novom Sadu, pod vođstvom JKP "Čistoća".

Podzemni kontejneri dobili su nalepnice sa objašnjenjima koji otpad se u svaki od njih odlaže. Radi se o komunalnom i o ambalažnom otpadu. Otpad bi trebalo od danas da se u odvojenim kamionima prevozi na gradsku deponiju, a u preduzeću mole građane da sa odvajanjem počnu već u svojim domovima.

"Uputstvo, ujedno i molba za Novosađane je da otpad odvajaju već u domaćinstvu, te da ga odvojenog odlažu u podzemne kontejnere koji će biti jasno obeleženi za komunalni i za ambalažni otpad. U komunalni otpad spadaju: ostaci hrane, baštenski otpad, pepeo, pelene, ulošci i vata, kao i drugi mešani ili takozvani mokri otpad. U ambalažni otpad spadaju: PET i plastična ambalaža, tetrapak, karton i papir, staklena ambalaža, limenke i konzerve - takozvani suvi otpad. Ukoliko su sugrađani u dilemi gde da odlože neku vrstu otpada, to mogu slobodno da učine u mokri i neće pogrešiti", objašnjava portparolka "Čistoće" Danijela Jankov.

Ipak, fotografija koja ilustruje ovaj tekst ujedno i pokazuje da pojedinci i dalje ne razumeju (ili ne žele da razumeju) šta su njihove nove obaveze.

Uoči početka pilot-projekta, komunalci su počeli da "vaspitavaju" građane na terenu. Jankov naglašava da je, prema dogovoru "Čistoće", komunalne policije i inspekcije, u toku akcija pojačanog nadzora i kažnjavanja nesavesnih građana. Kazna za fizičko lice koje bude uhvaćeno u nesavesnom bacanju smeća je 8.000 dinara i naplaćuje se na osnovu pomenute gradske odluke.

"Čistoća" je nedavno u devet novosadskih osnovnih škola koje gravitiraju širem centru grada podelila kante za razdvajanje otpada, a u narednom periodu će, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka - Departmanom za inženjerstvo i zaštitu životne sredine, organizovati i predavanja i radionice za đake na ovu temu.

Inače, Srbija je na samom dnu evropskih zemalja po pitanju upravljanja otpadom, koje se postavlja kao jedno od važnijih pred naše buduće učlanjenje u Evropsku uniju. Procene su da gubimo najmanje 50 miliona evra svake godine zbog nemara.

Separacija otpada u našim domovima je takozvana primarna separacija, koja nije ni blizu dovoljno implementirana ni u sistemu, a ni u svesti građana. Da je ni preduzeća čija osnovna delatnost podrazumeva separaciju nisu shvatila ozbiljno pokazuje primer novosadske deponije, na kojoj je nataloženo milion kubika smeća na otvorenom.

Više o neuspesima Srbije u pogledu reciklaže i separacije otpada pročitajte u našoj reportaži OVDE i saznajte kako se Madrid nosi sa otpadom.

  • Stela

    03.11.2016 13:44
    @antibot
    San Diego, Kalifornija
  • Novosadski raj

    02.11.2016 21:35
    To će biti pravi raj za sekundarce. Oni su se i tako specijalizovali, napravili sindikat i teško ćete ih odučiti od starih navika. I nemojte misliti da oni već nisu usavršili separaciju, da nemaju kapacitete za čuvanje i prikupljanje. Prođite samo kroz Veljka Petrovića, jedan od elitnijih delova grada, preko puta male škole "Jovan Popovć" red garaža, tri garaže okrečene, lepi katanci, čovek bi pomislio neki čuvarni vlasnici automobila. Kad, ne lezi vraže, te garaže su magacin za sekundarne sirovine koje vredni momci svakodnevno skupljaju, sortiraju i pakuju - nadomak zgrada u kojima žive ljudi zapravo se nalazi deponija. Eto i teme za prave novinare, ako ih još ima - kako to u Novom Sadu izgleda u praksi. A praksu u svetu znamo, nema sekundaraca, nema zaprega na gradskim ulicama osim u turističke svrhe i zna se u koji kontejner se baca koje đubre. Just like that!
  • Mirko i Slavko

    02.11.2016 12:20
    U Hrvatskoj se razdvaja smece i u zgradama. Stavise, postoje na svakom spratu po jedna plava kanta za papir i jedna zuta kanta za plastiku. Zatim u prizemlju postoji kontejner za komunalni otpad, a u holu zgrade postoje dodatne pojedinacne kante za metal, staklo, tekstil, baterije, lekove.
    Odnedavno postoji i pilot projekat za izdvajanje organskog otpada i pravljenje komposta, za sta podelise dodatne specijalizovane kante za kompostiranje, i sve to u stanu. I da, moguce je.
    Tek kad krenete sa razdvajanjem otpada zakljucite da je ubedjlivo najvise plastike koja se najduze i razgradjuje a moze se reciklirati. Onda vam postane jasno kolika je to gomila na dnevnoj razini, a mozete tek zamisliti kolika je to gomila na godisnjoj razini pa puta broj stanovnika.
    Stanovnistvo po zgradama uredno pere svu ambalazu pre odlaganja u te kante, jer bi u suprotnom to smrdilo i skupljale bi se bube. Popijete jogurt, operete casu. Pojedete pastetu, operete konzervu. Izvadite meso iz papira, kese, operete i to. I sve lepo funkcionise.
    Komunalno preduzece ima nameru smanjiti cenu odvoza smeca, jer poprilicno zaradjuje na prodaji sirovina, a manje im treba i za sanaciju deponija, jer su one sad puno manje.
    I svima dobro.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti