Samo troje inspektora kontroliše 270 fakulteta u Srbiji

Troje inspektora zaduženo je da kontroliše 270 fakulteta i visokih škola u Srbiji.
Da li je sve u redu sa đačkim i studentskim domovima, proverava jedan jedini inspektor zadužen za nadzor ustanova učeničkog i studentskog standarda, pišu Novosti
 
Kako bi nadzor nad vrtićima, školama, fakultetima i domovima bio bolji, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja priprema novi zakon o prosvetnoj inspekciji. Prošle nedelje, i sindikati su dali svoje primedbe na radnu verziju teksta, a uskoro bi trebalo da bude završen ceo dokument.
 
"Skupština Srbije donela je opšti zakon o inspekcijskom nadzoru, s kojim treba da uskladimo i naš propis, koji se tiče samo prosvete. Zbog toga i zbog namere da bolje uredimo ovu oblast, započeli smo izradu novog zakona. Namera je da sadašnju organizaciju prosvetne inspekcije drugačije definišemo, da bude cela na republičkom nivou, osim inspekcije na teritoriji Vojvodine. Još se odlučuje kakav će status imati Beograd, zbog Zakona o glavnom gradu", kaže za Novosti pomoćnik ministra prosvete zadužen za inspekcijski nadzor Bogoljub Lazarević.
 
To znači da će prosvetni inspektor ubuduće moći da kontroliše obrazovne institucije na svojoj teritoriji, ali i na drugoj, kada to bude bilo potrebno. Inspektor iz, recimo, Novog Pazara, neće morati da čeka kolegu iz Beograda da bi se utvrdilo da li univerziteti u ovom gradu rade poštujući zakon. Moći će i sam da reaguje.
 
Ni broj inspektora koji sada rade na lokalnom nivou, međutim, nije dovoljan. Jer kada se saberu svi republički, pokrajinski i opštinski "nadzornici" prosvetnog sistema dođe se do 165 ljudi. Prema postojećem rešenju Ministarstva predviđeno je da ih bude 245. U mnogim opštinama niko ne kontroliše rad škola i vrtića.
 
"Dugačak je spisak opština koje nisu imenovale prosvetne inspektore. Za njihovo angažovanje zadužene su lokalne samouprave, a njihove plate se obezbeđuju iz budžeta Republike Srbije. Idealno bi bilo da u sistemu imamo 220 inspektora, zaduženih za 2.200 ustanova na svim nivoima obrazovanja. To bi značilo da svako u nadležnosti ima oko deset ustanova", objašnjava Lazarević. 
 
U prosvetnoj inspekciji zaposleno je 26 osoba, među kojima je 18 inspektora. Oni su zaduženi za visoko obrazovanje, učenički i studentski standard i sve škole i vrtiće, kao drugostepeni organ. Kada "lokal" nema prosvetnog inspektora, on ne radi dobro ili dovoljno, onda se oni uključuju.
  • Vlada

    21.02.2017 08:38
    ---
    Osnovni problem je što društveni konsenzus oko obrazovanja NE POSTOJI. Društvo ne želi da se bavi sobom, nego je podleglo dnevnoj politici stranaka (na vlasti).
    Inspekcije u obrazovanju ne bi ni bile potrebne kada bi se svi savesno, pošteno i posvećeno pridržavali svojih obaveza. U korumpiranom društvu, kakvo je ovo NAŠE, nema te inspekcije ni broja inspektora koji mogu da vrate dostojanstvo školama, fakultetima i vrtićima.
  • nss

    21.02.2017 07:31
    nss
    nema dovoljno ni doktora ni ostalog medicinskog osoblja,nema dovoljno ni vaspitaca pa o tome niko ne pise...ovo verovatno treba zbrinuti stranacke kadrove...zar nije na snazi jos stop zaposljavanju
  • Sale NS

    21.02.2017 06:27
    Analiza
    Ovo sam skinuo sa neta BROJ KOLEDŽA U AMERICI;

    Total number of 4 year degree granting institutions: 2364

    Public 4 year institutions: 612
    Doctoral level publics: 166
    Master's level publics: 282
    Bac. only publics: 101
    Other 4 year degree granting publics: 63

    Private 4 year colleges: 1752
    Doctoral level privates: 86
    Master's level: 386
    Bac. only: 546
    Other: 742

    Ko hoće neka podeli ove brojeve sa brojem država, stanovnika i sl...... pa će videti u kakvom besmislu živimo !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.