Početak akcije "Negujmo srpski jezik" u više gradova u Srbiji

Akcija "Negujmo srpski jezik" zvanično počinje i u Srbiji, a cilj je da se pažnja javnosti usmeri ka jezičkoj kulturi i opštoj pismenosti, izjavio je danas ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.
"Predviđeno je da se u gradovima Srbije održi prvo promocija postera "Negujmo srpski jezik", gde veliki broj poznatih ličnosti iz javnog i kulturnog života afirmiše tačne odgovore na neke jezičke nedoumice koje su vrlo česte. Akcija je bila na nivou grada Beograda, mnogi su se odazvali našem pozivu, a sad smo je podigli na viši nivo", rekao je Vukosavljević za RTS.
 
Napominje da akcija, koja počinje u Nišu, podrazumeva obilazak 17 okruga u Srbiji, a predviđeno je da bude u dva dela, do juna, pa nakon letnje pauze.
 
Dodao je da je postignut dogovor sa REM-om, da se himna akcije, koju izvodi hor "Čarolija" emituje na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.
 
"Strašna opasnost da uskoro više niko neće koristiti ćirilicu"
 
Govoreći o ćirilici, Vukosavljević kaže da je donekle zadovoljan njenim statusom u javnom prostoru, za koji ocenjuje da je relativno dobar, budući da u javnom saobraćaju između institucija Republike Srbije postoji obaveza korišćenja ćiriličnog pisma.
 
"To je normativno solidno rešeno, međutim lično nisam zadovoljan. Preveliki je broj javnih ispisa na latinici, i naravno to nije rat ćirilice i latinice, nije reč o teoriji zavere, niko neće da uguši ćirilicu, već je reč o duhu vremena", smatra ministar.
 
Prema njegovim rečima, latinično pismo praktično je u globalnoj upotrebi, dominira u medijima, na internetu, nameće se samo zbog okolnosti, te da pojedini izdavači knjiga, zbog relativno razumnih komercijalnih razloga, većinu naslova štampaju na latinici i objašnjavaju da moraju da nastupe i na drugim tržištima.
 
Međutim, kaže ministar, ako se ne bude vrlo pažljivo insistiralo i bilo uporno da se ćirilica koristi što je više moguće, "preti strašna opasnost da se za dve-tri decenije neko probudi i shvati da niko ne koristi ćirilicu".
 
"Vrlo je važno da se u razumnoj meri, koliko god možemo, trudimo da očuvamo naše tradicionalno pismo, da bude što više u upotrebi, i na ulici, u imenima radnji, poslovnih prostora, svuda gde je moguće, to je suštinska stvar za očuvanje jezičke kulture i uopšte kulture jednog naroda", rekao je Vukosavljević.
  • samo gledam

    24.02.2017 15:54
    Oće Zoran Babić biti član komisije za negu jezika?
    ;)
  • /

    24.02.2017 15:53
    /
    podignite standard po kojem ce lopovi budzeta imati stavku ''lektor'' u svojim projektima i eto vam procvat jezika

    svi ostali lupetate
  • Sremac

    24.02.2017 13:43
    @ Malo soli na rep
    "Komentari po novinama ne mogu da budu prava slika kulture u javnosti"

    Na veliku zalost jesu!

    Ovo nije za cudjenje ako se uzme u obzir ko se sve bavi kulturom u Srbiji.

    Dovoljno je samo pogledati sadasnji sastav SANU i doci do zakljucka da se u Srbiji poslednjih 30 godina kultura i skolstvo selektivno unistavaju od strane politicki postavljenih clanova.

    Setite se samo one nesrecne Malovicke kako je citala tekst na engleskom a ona nije usamljeni slucaj nepismenosti u javnim institucijama, ima tu jos mnogo politicara i raznih poslanika koji su jos gori od nje a nas predstavljaju po svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija