U Srbiji malo mladih preduzetnika

U Srbiji je tek svaki četvrti preduzetnik i svaki 17. vlasnik preduzeća mlađi od 30 godina, pokazalo je istraživanje sprovedeno u okviru projekta Mreže omladinskih fondova Zapadnog Balkana i Turske.
"RTS" piše da od 700.000 ljudi koje Nacionalna služba za zapošljavanje registruje kao nezaposlene, čak je četvrtina mlađa od 30 godina. U nameri da se mladi ohrabre da započnu sopstveni posao, Privredna komora Srbije osnovala je Savet za omladinsko preduzetništvo.
 
Isidora i Đorđe Filipović završili su studije u Americi i tamo su radili sedam godina u uspešnim kompanijama. Posle toga su odlučili da se vrate u Srbiju i započenu sopstveni posao. Njihova firma bavi se softverskim razvojem veb i mobilnih aplikacija i pomaže drugima da prođu proces digitalizacije.
 
"Imali smo tu ambiciju da pokrenemo firmu jer je lakše pokrenuti taj inicijalni korak nego što je to na zapadu gde su potrebni ogromni krediti za taj početak a to za sobom nosi velike rizike. Mnogo su veći i ozbiljniji padovi ovde nego negde van zemlje", objašnjava Đorđe Filipović.
 
U Privrednoj komori Srbije navode da su osnovali Svet za omladinsko preduzetništvo kako bi podržali mlade u biznisu da uspešno savladaju početničke probleme u poslovanju.
 
"Privredna komora Srbije je na raspolaganju da pruži podršku od formiranja ideje, pri izradi biznis plana, upućivanju na određene finansijske izvore, i praćenju kako bi se od ideje do implementacije zatvorio ceo proces", navodi Aleksandar Kemiveš iz Sektora za razvoja PKS-a za RTS.
 
Put od ideje do realizacije nekog posla je neizvestan i dug i dešava se da mladi preduzetnici odustanu već u prvoj godini, kažu u Centru za edukaciju i društvenu emancipaciju mladih.
 
"Dešava im se da tokom te prve godine poslovanja da im troškovi budu veći nego što su planirali, da im proizvod koji su patentirali u prvoj godini ne postigne određene rezultate. Ono za šta se naša organizacija zalaže jesu poreske olakšice za ljude koji pokreću svoj biznis", objašnjava Paja Pomak iz CEDEM-a.
 
Ozbiljne padove u poslovanju imali su i Filipovići, više puta, ali nisu odustali.
 
Novoosnovani savet će se baviti i zastupanjem interesa preduzeća u prvih pet godina rada, unapređenjem komunikacije i edukacijom.
  • ns

    05.03.2017 02:46
    sr
    srbadija ne dozvoljava mladim ili starijim preduzetnicima razvoj. Sve se svodi na placanje racuna i poreza + kamata... treba da radis 16 sati na dan samo da dopunis budzet AV... pa mrs breee

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.