Samohrani roditelj (ni)je ugrožena kategorija

Samohrani roditelji u Srbiji nigde u sistemu socijalne zaštite nisu prepoznati kao posebno ugrožena kategorija.
Stvar je komplikovanija utoliko što nema ni precizne evidencije o njihovom broju, kao ni jedinstvene definicije pojma samohrani roditelj, piše Danas.
 
Prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom, kojim se između ostalog reguliše i dečji dodatak, samohrani roditelj je onaj koji samostalno vrši roditeljsko pravo, a to znači da je drugi roditelj umro, ili je nesposoban a nije stekao pravo na penziju, ili je na odsluženju vojnog roka, ili je u zatvoru duže od šest meseci. S druge strane, samohrani roditelj nije onaj koji je ponovo zasnovao partnersku zajednicu.
 
Ovako definisan pojam, međutim, ne obuhvata roditelje koji se faktički sami staraju o detetu jer drugi roditelj, iako je živ i nije lišen roditeljskih prava, iz nekog razloga ne obavlja svoje roditeljske dužnosti - ne daje alimentaciju ili ne ostvaruje kontakt s detetom, na primer. Ova grupa roditelja koji samostalno brinu o detetu je možda najbrojnija. Procenjuje se da ih ima oko 80 odsto od ukupnog broja samohranih roditelja, a taj broj, opet prema nezvaničnim procenama, jeste blizu 80.000. To znači da je većina njih faktički samohrana, ali formalno nema taj status, što dalje znači da ovi roditelji ne mogu da ostvare pravo na dečji dodatak.
 
Dečji dodatak je samo jedan od socijalnih programa koji ovu grupu zaobilazi, a budući da je njegov iznos 2.675 dinara, on je i najmanji problem. Organizacije koje pružaju podršku samohranim roditeljima, kao što su udruženja Jelek i Zajedno, uočili su brojne druge probleme sa kojima se oni suočavaju. Upravo nepostojanje evidencije, kao ni jedinstvene definicije pojma samohrani roditelj čini da ih sistem socijalne zaštite ne prepoznaje kao ugroženu kategoriju, što neizbežno vodi diskriminaciji samohranih majki i očeva.
 
Ostali problemi, koji su evidentirani u Jelekovom istraživanju i radu sa roditeljima širom Srbije, vezuju se za nepoštovanje sudske odluke o plaćanju alimentacije, nepostojanje posebne zaštite roditelja na radu i van radnog vremena, nezaposlenost, nemogućnost da se obezbede adekvatni uslovi stanovanja i drugo. Udruženje Jelek je na osnovu toga sastavilo Inicijativu o potrebi zakonskog definisanja samohranosti u nekom od krovnih zakona, u kojoj sumira navedene probleme i daje preporuke za unapređenje pravnog okvira. Inicijativa je upućena Ministarstvu za rad i socijalna pitanja 2013. godine, ali još nema konkretnih rezultata.
 
Ministarstvo ističe da je Inicijativa NVO Jelek prihvaćena i nalazi se u radnoj verziji Zakona o izmenama i dopunama Porodičnog zakona, koji se još uvek radi, do konačne izrade teksta nacrta. Ministarstvo, međutim, smatra netačnom ocenu koja se "odnosi na postojanje diskriminacije ove ciljne grupe u sistemu socijalne zaštite", budući da se ono "na specifičan način bavi pitanjima samohranosti" i navodi dečji dodatak i roditeljski dodatak kao socijalne programe koji prema Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom obuhvataju i samohrane roditelje. 
 
Više čitajte na portalu Danasa.
  • Jovan

    09.05.2019 09:52
    Siroce
    Takvu nepravdu u ovoj zemlji i svom gradu upravo sam dozivela kao majka deteta kome je otac preminuo kada je on imao 5 godina.Dobila sam prekid ugovora o radu u trenutku kada me je zadesila suprugova smrt.Da stvar bude gora,dete nije ostvarilo pravo na porodicnu suprugovu penziju, iako je bio zaposlen u trenutku smrti, ali mu je do 5 godina staza nedeostojalo oko dva meseca.Inace umro je u tridesetoj godini i radio u Zelezari tada.Nisam imala pravo na posao,na socijalnu pomoc cak ni deciji dodatak.Kome god da sam se obratila u gradu svi su se ponasali drsko i neljudski.Ocekivati od ljudi da vam pomognu nesto skoro da je nemoguca misija ukoliko se Zakon ne promeni koji ce zastititi jednoroditeljske porodice.Mislim da se ni dan danas nista po tom pitanju nije promenilo niti je neka inicijativa upucena.Nikad nije imao prava na besplatne knjige,uzinu,ekskurziju.Pruzam podrsku i saosecanje svoj deci u ovoj situaciji i nadam se da cemo postati neko humanije drustvo u buducnosti.
  • Jelena.Savic

    05.02.2018 15:40
    Pitanje
    Interesuje me tacno po zakonu da li se pod samohranim roditeljem podrazumeva kada zena vanbracno rodi dete,pa ga otac kasnije prizna,da mu prezime,daje mu alimentaciju pare ,sve,boravi sa detetom,saradjuje sa majkom???Da li se takva najka podrazumeva pod samohranu???Pritom ona je zaposlena,zivi u porodicnoj kuci sa majkom ima ogromnu pomoc u svakom smislu???
  • snezana

    18.08.2017 17:38
    pravda za svako dete
    Neznam ko je ovaj tekst napisao ali svaka Vam cast, ja licno sam majka/cetvoro / maloletne dece, udovica sam ...imam prava na deciji dodatak od 3,200 dinara..nikada nisam dobila nikakvu pomoc od drzave , receno mi je da nemam pravo..doskoro sam bila nezaposlena jer su mi deca vrlo mala ..12/10/8/4 god, suprug je poginuo kada sam bila u 7 mesecu trudnoce,,vrtic sam placala za stariju decu, punu cenu, trece dete mi je sada u drugom razredu /prosle god, sam za svo troje skolaraca kupovala knjige , ove godine dete u drugom razredu ce dobiti knjige ,,nadam se,, ali za ostale moram kupiti/ peti i sedmi razred/ iako me pitaju zasto i oni nece dobiti knjige a nemaju oca i ja ih sama odgajam bez icije pomoci..
    Generelno ova drzava nema socijalni program i neprepoznaje kategoriju samohranih roditelja ciji su supruznici pokojni...a koja je definitivno mnogo ugrozenija od ostalih, ..I najgore od svega je sto nedaj Boze da se nesto desi tom jedinom roditelju deca postaju socijalni slucajevi , prepusteni ulici...zalosno!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.