Zemlju vrate crkvi, pa se država žali

Državno pravobranilaštvo (DP) je samo u prva dva meseca ove godine izgubilo 17 sporova pred Upravnim sudom na osnovu tužbi koje su podneli nezadovoljni vraćanjem crkvene imovine, podaci su Agencije za restituciju.
Kako pišu "Novosti", na 95 odsto rešenja Agencije, po rečima direktora Strahinje Sekulića, DP podnosi tužbe, pošto kod konfesionalne restitucije ne postoji žalba - i masovno gubi sporove. Ništa bolja situacija nije ni kod vraćanja oranica.
 
"Lane je Agencija donela više od 900 rešenja za vraćanje komasiranog poljoprivrednog zemljišta, na svako je DP uložio žalbu i sve su odbijene. Već imamo pritisak nezadovoljnih stranaka kojima se na ovaj način prolongira korišćenje imovine, i koje žele da protestuju. Od protesta su privremeno odustali samo zbog korektnog odnosa Agencije i Ministarstva finansija kao drugostepenog organa", navodi Sekulić.
 
On kao naročito "ažuran" po broju tužbi i žalbi apostrofira ogranak DP u Novom Sadu. Kaže i da Ministarstvo finansija, uprkos malom broju ljudi, efikasno rešava sve drugostepene postupke, a odluke Agencije mahom potvrđuju i Upravni, i Vrhovni kasacioni sud.
 
"Državni organ ima povećanu odgovornost i pretpostavljene kapacitete stručnosti kada podnosi tužbu ili žalbu. On nije samo stranka u postupku, već i državni organ koji mora da vodi računa o pravima građana i eventualnim posledicama po budžet. Ne osporavamo pravo na žalbu, ali kada je neka odluka stotinama puta potvrđena, a žalbe i tužbe se i dalje podnose, postavlja se pitanje zloupotrebe procesnih ovlašćenja. Zbog povrede prava, građani bi mogli da traže i odštetu", dodaje Sekulić za "Novosti".
 
Osim što je pričinjena šteta i vlasniku i državi, proces restitucije odugovlači se unedogled. Sekulić tvrdi da DP može sva sporna pitanja da razreši tokom prvostepenog postupka pred Agencijom, ali se, kaže, tamo ne pojavljuju.
 
"Nije u nadležnosti Agencije za restituciju da ocenjuje opravdanost podnošenja žalbi u postupcima restitucije, jer je država u ovim postupcima stranka i u njima se odlučuje o njenim imovinskim pravima i obavezama. Procentualno, u odnosu na primljeni broj predmeta, reč je o vrlo malom broju slučajeva u kojima ima mesta za žalbe na prvostepena rešenja. Posebno napominjemo da je bilo predmeta gde je uložena žalba po izričitom zahtevu subjekta kog DP zastupa. Primećen je i veliki priliv žalbi građana na odluke Agencije, kao i podnosilaca zahteva za vođenje upravnog spora", poručuju iz Državnog pravobranilaštva.
 
Kad je u pitanju crkvena restitucija, do pre dve godine se nije iskristalisala sudska praksa, pa je DP u velikom broju slučajeva podnosio tužbe Upravnom sudu na rešenja Agencije. Međutim, sada podnosi tužbe samo na isključivi zahtev Ministarstva za poljoprivredu i zaštitu životne sredine - Uprave za poljoprivredno zemljište, kada se vraća zemljište koje je pod sistemom za meliorizaciju.
 
Na oko 1.000 rešenja koje je Agencija donela u poslednje dve godine, DP je podneo svega 20 tužbi i postupak je u toku.
  • GRANICA

    13.03.2017 08:14
    A šta ja da radim sto su mojima oduzeli zemlju 1918 i neće da vrate. Lopovi su bili i pre, kako postaviti vremensku granicu za vraćanje.
  • Misko

    13.03.2017 07:04
    info
    ne bore se oni za korist drzave nego sto njhovi tajkuni vise ne mogu da obradjuju zemlju :)
    Inace je dobro poznata stvar da Agencija za restituciju donese resenje pa se Ministarstvo poljoprivrede zali i postupak parcelizacije i ulaska u posed je nemoguc ...
  • ser

    13.03.2017 05:26
    +
    ništa im ne bih vratio , oni maznuli njima maznuli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.