Dokumentacija Preletačevića u Ministarstvu, proglašena kandidatura Čanka, Stamatovića i Parovića

Republička izborna komisija proglasila je danas kandidaturu Milana Stamatovića ispred Grupe građana "Za zdravu Srbiju - Milan Stamatović", predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka i predsednika Narodnog slobodarskog pokreta Miroslava Parovića.
RIK je naložio Predragu Vučetiću, kandidatu Grupe građana "Bela lađa - kapetan Vuč@ić" da ispravi nedostake u dokumentaciji, odnosno da donese originalni sporazum o formiranju Grupe građana i najmanje 10.000 potpisa, kao i potvrdu o izbornom pravu onih koji su osnovali GG.
 
Republička izborna komisija neće na sednici koja je počela oko 13 sati razmatrati kandidaturu Luke Maksimovića, zvanog Ljubiša Preletačević Beli, koji se na predsedničkim izborima kandidovao ispred grupe građana "Beli - samo jako". Član izborne komisije Miloš Pavlović na Tviteru je saopštio da Luki Maksimoviću nedostaju potpisi za kandidaturu za predsednika.
 
Član proširenog sastava Republičke izborne komisije, predstavnik pokreta Dosta je bilo Ivan Ninić izjavio je da je dokumentacija za predsedničku kandidaturu Luke Maksimovića, poznatijeg kao Ljubiše Preletačevića Beli, prosleđena na proveru Ministarstvu za državnu upravu. Ninić je novinarima posle sednice RIK-a rekao da je problem nastao, jer je sinoć tokom prebrojavanja utvrđeno da na izjavi o podršci kandidature ne stoji termin "Grupa građana". "Zakon o izboru predsednika Srbije propisuje šta mora da ima ta izjava, a Uputstvo (za sprovođenje izbornih radnji) ide malo šire i ovde vodimo debatu da li je nedostak reči otklonjiv ili ne i da li utiče na suštinu", rekao je Ninić.
 
Po njegovom mišljenju i kako je naveo mišljenju opozicionih predstavnika u RIK-u, nedostatak reči grupe građana apsolutno ne utiče na potpise podrške i volju tih ljudi koji su mu dali podršku i koji nikako nisu bili u zabludu kome podršku pružaju. "Svako ko je njemu dao potpis znao je koga podržava i zašto potpisuje. Ovo može da bude jedna žestoka pravna debata koja će se u krajnjem slučaju preseliti u Upravni sud, bez obzira kakva odluka RIK-a bude", kazao je Ninić. 
 
On je rekao da je reč je o 9.500 do 10.000 izjava potpisa birača o podršci koji se proveravaju i odluka se očekuje u popodnevnim časovima.
 
Pavlović je objavio da je vanredna sednica na kojoj je trebalo da se raspravlja o potpisima podrške Luki Maksimoviću, poznatijem kao Beli Preletačević otkazana, te da mu fali određen broj potpisa, prenosi "Nedeljnik". Pavlović je prvo objavio da je validno 9.965 izjava, odnosno da Maksimoviću fali 35 potpisa, međutim, kasnije je napisao: "Od nespornih 9.965 izjava za Luku Maksimovića iskočiće neke izjave gde birači nisu upisani u birački spisak, dakle nije samo 35 da fali." 
 
On je najavio da će biti održana sednica RIK oko preostalih izjava. Beli je potpise i dokumentaciju za kandidaturu podneo sinoć oko 22 sata, a kako mediji javljaju, ponovo je pozvan u RIK posle ponoći zbog problema sa dokumentacijom.
  • vera

    14.03.2017 23:07
    za kuzze detelinara
    Misim da se varate, jer najbolj rezultat moze dati bojkotovanje izbora. Sa popunjenim listicima se moze manipulisati, ali sa nepostojecim ne moze. Na novim izborima se nemogu kandidovati lopovi i licemeri koji nam se osmehuju sa svih bilborda na svakom cosku . Jos bolju ideju je dao Ustanak... da se na dan izbora, kada budemo daleko brojniji na ulicama, napravi pobuna. Dokle ce nas ugnjetavati i praviti retardima najnepreoduktivniji i najkvarniji deo nase nacije?
  • @Igor

    13.03.2017 19:07
    Ima 6.7 a ne 4.5 miliona glasaca... Vise nego stanovnika. Kako - ne pitaj
  • kuzze detelinara

    13.03.2017 19:04
    dopisaću na listić kandidata
    ......... ako njegovo ime ne bude tamo.
    SAMO JAKO!
    kad je već cirkus, neka bude zabavno. Pa neka je i nevažeći listić. Broj nevažećih listića poslaće poruku. Pametnom dovoljno. Pozdrav Mladenovcu, a ako Vas neko bude dirao.., mi sa Detelinare Novi Sad TO nebivolelidačujemo ;-(

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.