Petaci dobijaju tri nova predmeta

Budući petaci biće prva generacija osnovaca koja će imati tri nova predmeta: to su informatika i računarstvo, tehničko i tehnologija i fizičko i zdravstveno vaspitanje.
Dosadašnji izborni predmeti kao što su čuvari prirode, svakodnevni život u prošlosti, hor i orkestar – za njih će biti vannastavne školske sekcije, ukoliko bude prihvaćen novi predlog nastavnog plana za starije razrede osmoletki, piše "Politika". Na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, za nepuna četiri meseca, iznedrio je promenjen i osavremenjen plan nastave za drugi ciklus osnovnog obrazovanja.
 
"Informatiku kao obavezan predmet uveli smo u petom razredu sa jednim časom nedeljno sa sadržajima oslonjenim na program izbornog predmeta informatika i računarstvo koji je prošle godine usvojio Nacionalni prosvetni savet. Predmet tehničko i informatika postaće tehnika i tehnologija", kaže za "Politiku" pomoćnica direktora Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Gordana Mijatović.
 
Ona dodaje da je iz bivšeg tehničkog i informatike izbrisan informatički deo, jer informatika i računarstvo postaju zaseban predmet.
 
"Praznina je dopunjena sadržajima kojima se podstiče razvoj preduzetništva kao međupredmetne kompetencije čime je osavremenjena nastava tehnike i tehnologije", dodaje ona.
 
Mijatović kaže da će fizičko vaspitanje prerasti u fizičko i zdravstveno vaspitanje. Savremena varijanta fizičkog i zdravstvenog vaspitanja zauzeće dva časa nedeljno u rasporedu, dodaje ona. Izabrani sport, sadašnji treći čas fizičkog, prelazi u vannastavne aktivnosti. Na njegovo mesto ulazi informatika, tako da deca neće imati više časova nego sada, uveravaju nadležni.
 
"Uvode se obavezne fizičke aktivnosti van redovne nastave koje bi, da su u rasporedu, zauzimale čas i po nedeljno, odnosno 54 časa godišnje", kaže Mijatović.
 
Podsetimo, kada su u pitanju učenici petog razreda osnovne škole, planirane su novine i u drugim predmetima. Koje izmene će biti napravljene u biologiji i geografiji, možete pročitati OVDE.
  • Očajni

    22.03.2017 14:20
    Dosta Vas je više. Pretvorite decu u robove i sedeće mašine koje će da bulje u tehniku i ne misle svojom glavom. U zdravom telu zdrav duh, samo ubacujte informacije deci u glavu, neka i dalje samo sede i bulje u monitore.Ma, ukinite i ova dva časa promrdavanja. Baš domišljato.
  • Toma

    22.03.2017 12:51
    A fizičko...
    ...dva puta nedeljno?!? Reformatori, pitate li se vi kakav nam je posturalni status dece? Ko će naterati decu na obavezne VANNASTAVNE SPORTSKE AKTIVNOSTI? Ministar je, očito, izbegavao fizičko vaspitanje... Nadam se da ću svoju decu na vreme izvući iz ovog sistema jer će nam uskoro osmi razred završavati invalidi sa skoliozom i kifozom. Ko razume, shvatiće...
  • Herr Žika

    22.03.2017 11:57
    A kada ćeš mi vratiti svesku..
    ...iz opštenarodne riboologije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.