Pola miliona građana i dalje nije zatražilo izradu zdravstvene kartice

Više od pola miliona zdravstveno osiguranih stanovnika Srbije još nije podnelo zahteve za zamenu zdravstvene knjižice novom karticom zdravstvenog osiguranja, a u postupku izrade u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca trenutno je više od 1,9 miliona kartica.
Od ukupno 6.835.789 osiguranika, nove zdravstvene isprave dosad je dobilo 4.242.489, a među njih Republički fond zdravstvenog osiguranja ubraja i one čije su kartice pred uručenjem, ili su već stigle u filijale, a još nisu podignute.
 
"Zahteve za zamenu zdravstvene knjižice karticom zdravstvenog osiguranja nisu podnela još 544.054 osiguranika. Nove kartice proizvedu se, personalizuju i uruče u proseku za nešto kraće od tri meseca. Očekujemo da će u narednih mesec dana biti gotovo oko 700.000 kartica od 1.919.128, koliko je sad u Zavodu za novčanice u postupku izrade", kaže dr Verica Lazić, v. d. direktora RFZO za Večernje novosti. 
 
Iako je za zamenu bilo dosta vremena, najveći broj zahteva, 3.332.666, podnet je pred istek zvaničnog roka, u poslednja tri meseca prošle godine, dok je od početka ove godine u produženom roku, koji vremenski nije ograničen, predat još 873.501 zahtev.
 
Prema aneksu sedam ugovora o izradi isprava zdravstvenog osiguranja zaključenog između RFZO i Narodne banke Srbije, Zavod za izradu novčanica i kovanog novca, na tromesečnom nivou izradi 2.000.000 zdravstvenih kartica, odnosno nešto manje od 700.000 zdravstvenih kartica mesečno.
 
"Imajući u vidu ovu činjenicu, kao i to da je najveći broj osiguranika odlučio da zahtev podnese pred kraj zakonom definisanog roka, proces proizvodnje, personalizacije i konačno uručivanja zdravstvenih kartica je dodatno otežan", kaže direktorka Lazić.
 
U Domu zdravlja Stari grad kažu da gotovo svaki drugi pacijent dolazi kod lekara sa starom zdravstvenom knjižicom, a među njima su najbrojniji oni koji su zdravstveno osigurani po osnovu zaposlenja. Oni pravo na zdravstvenu zaštitu ostvaruju sa potvrdom da su podneli zahtev za karticu zdravstvenog osiguranja. Ima i onih bez potvrde, jer su zahteve podneli putem e uprave, i valjda zbog gužve koja je jedno vreme vladala u filijalama, nisu otišli u RFZO po potvrdu.
 
Mnogi ne žure ni da podignu nove isprave, verovatno bojeći se da će opet morati da stoje u redu, pa samo u Beogradu više od 166.000 kartica čeka u fiokama da vlasnici dođu po njih.
 
Ostatak teksta na sajtu Novosti.
  • /

    29.03.2017 16:00
    /
    ovo je onaj udbin specijalni rat protiv svakog dovodjenja u red srbije
  • dule

    28.03.2017 15:19
    Pored očigledne činjenice da su nesposobni da iole uspešno odrade ovu zameni mene zanima jedna druga stvar.

    Naime, apsolutno mi nije jasno zašto je uopšte bilo potrebno da se izdaju ove nove kartice. Na njima nema nikakvih podataka sem identifikacije korisnika.

    Na njima nema istorije bolesti, na njima nema informacije da li je uplaćeno osiguranje. Na njima nema ništa, tj ima isto onoliko koliko je imalo i na onim kartončićima koje smo ranije vukli. To je najobičnija identifikaciona kartica.

    Pa me jako zanima zašto smo morali da prolazimo kroz ovu proceduru koja nas košta gomile para, gomile vremena i gomile živaca.
  • red

    28.03.2017 15:09
    troje ljudi za pet dana ispred socijalnog da stane sa listom prikupljanja podrške za otpuštanje odgovornih za ovaj raspad

    bez problema 10.000 potpisa, garantujem

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.