Ribokradice prave milionsku štetu, neke sede i u javnim preduzećima

Ribokrađa je sve izraženija i godišnje pravi štetu budžetu Srbije od najmanje dva miliona evra, a ribokradice se usled policijsko-političkih veza zapošljavaju i u javnim preduzećima koja upravljaju najvećim ribarskim područijima u zemlji.
Kako piše Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), na pijačnim tezgama širom Srbije mogu se kupiti vrste ribe za koje trenutno važi zabrana izlova, kao i strogo zaštićene riblje vrste, čime se nanosi velika šteta ribljem fondu Srbije. Predsednik Ujedinjenih ribolovaca Srbije Ljubomir Pejčić rekao je da je to dokaz ne samo razmera ribokrađe, već i neefikasnosti državnih institucija u borbi sa sve izraženijim fenomenom ekološkog kriminala.
 
Ribočuvari iz preduzeća "Vode Vojvodine" naveli su da ribokradice imaju razgranatu mrežu saradnika i dobro su opremljeni, a njihovu društvenu moć, pogotovo u malim sredinama, ne treba potcenjivati. Ribokradice su spremne na sve i zato su verbalni pa čak i fizički obračuni sa ribočuvarima vrlo česti, naveli su oni.
 
Rukovodilac službe za ribarstvo u preduzeću "Vode Vojvodine" Nenad Kiselički potvrdio je da su na njega i njegove kolege u okolini Smedereva ribokradice pucale iz vatrenog oružja.
 
Pomoćnik direktora za lov i ribarstvo "Vojvodinašume" Branislav Stankov naveo je da su ribočuvari tog preduzeća prošle godine pronašli ručnu granatu koja je bila privezana za nelegalno postavljenu mrežu.
 
Ribočuvari su ocenili da je pravosuđe "usko grlo", jer su prijave koje inspektori podnose često bez efekta, tokom suđenja inspektori nemaju pravnu pomoć, kazne su ispod zakonskog minimuma i kao takve deluju destimulišuće na počinioce.
 
S druge strane, sportski ribolovci tvrde da ribočuvara nema dovoljno i da se riblji fond Srbije neadekvatno čuva. U anketi koju je sprovelo Udruženje sportskih ribolovaca Srbije 79 odsto ispitanika kazalo je da nije zadovoljno radom ribočuvarskih službi.
 
U JP "Vojvodinašume" za VOICE je potvrđeno da je bivši ribočuvar M.M. iz Kupinova, koji je usled optužbi za učestvovanje u ribokrađi dobio otkaz u tom preduzeću, ponovo vraćen na posao, jer je sud tako naložio, nakon što je u međuvremenu ključni svedok promenio svoj iskaz i promenio mesto stanovanja.
 
Ceo tekst VOICE-a možete pročitati OVDE.
 
Inače, o ovoj temi je i 021 ranije pisao, između ostalog da se ne pamti da je ribokradicama ikad izrečena zatvorska kazna.
  • Wont getfooled again

    28.03.2017 07:17
    Ribočuvar=ribokradica=lopov, ćar deli sa gazdom i panduracijom.

    Isto je i sa lovočuvarim, lovac=lopov=predsednik udruženja lopova

    Kaubojska država, na vodama haos i nered, prljavština, komarci ko rode; nema domaćina samo lopina ko salate.
  • Pravi kršćanin

    27.03.2017 11:49
    About prikucana ikona
    Ide Uskrs, vreme je za pomor ribe...
  • Sale

    27.03.2017 10:33
    hm
    Javna je tajna ispod koje saksije u Nadaljskom vikend naselju ribokradice ostavljaju "zahvalnicu" policiji!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.