Pokrenut program isplate za one koji su preživeli Holokaust

Svetska jevrejska organizacija za restituciju saopštila je danas da je u Srbiji pokrenut novi program koji će obezbediti direktna sredstva srpskim Jevrejima koji su preživeli Holokaust u Drugom svetskom ratu, a sada žive širom sveta.
Kako je navela ta organizacija, program je omogućen nakon donošenja zakona prošle godine koji u Srbiji omogućava restituciju "jevrejske imovine oduzete tokom Drugog svetskog rata za koju se nisu javili naslednici". U donošenju zakona ključnu ulogu su imale Svetska jevrejska organizacija za restituciju i Federacija jevrejskih zajednica u Srbiji.
 
Zakon predviđa da srpska vlada isplaćuje po 950.000 evra godišnje 25 godina Federaciji jevrejskih zajednica. Tokom najmanje prvih deset godina petina tog novca biće odvajana direktno za isplatu osobama koje su preživele Holokaust, saopštila je Svetska jevrejska organizacija.
 
"Ovo je istorijski korak kako bi se pružilo saosećanje i mera pravde ljudima iz Srbije koji su preživeli Holokaust, više od 70 godina nakon što su nacisti proglasili da je Srbija očišćena od Jevreja", rekao je predsednik operacija Svetske jevrejske organizacije za restituciju Gideon Tejlor. On je pozdravio spremnost Srbije da se bavi pitanjem jevrejske imovine za koju se nisu javili naslednici, pozivajući i ostale zemlje da slede taj primer.
 
Prve isplate upravo počinju, programom će biti obuhvaćeno 1.000 preživelih u 27 zemalja, uključujući i Srbiju. Svetska jevrejska organizacija za restituciju je u saopštenju navela da se oni koji su preživeli Holokaust mogu prijaviti za direktne isplate do kraja jula. U Srbiji danas živi oko 3.000 Jevreja, navodi AP.
  • Gonič

    05.04.2017 09:09
    @Bond008
    A šta ćemo s antisemitskim zakonima koji su doneti pre nego što je Nemac došao? Šta ćemo s proklamacijama vladike Nikolaja i delima Milana Nedića? Šta ćemo s potpisima i pečatima na spiskovima za deportaciju Jevreja, Roma i komunista? Nije nama došao nacizam, mi smo ga uvezli i na našu veliku sramotu - "unapredili".
  • Obavezno

    05.04.2017 07:12
    Šta je ovo, za Boga?!
    Interesantno je da Srbija donosi poseban zakon za Jevreje, a poseban zakon za ostale srpske građane i državljane.
    Takođe, primena tih zakona se razlikuje. Jevrejima se vraća sve, bezuslovno, a ostalim srpskim građanima pod određenim uslovima i ne uvek, a nekima nikad i ništa.
    Kako sad ovo pravno sagledati i nazvati?
    Meni je još misterija po čemu je Srbija ta koja je odgovorna za povrat, kada nikad ništa nažao nije učinila Jevrejima? A oni koji su bili okupatori ovih prostora, sad umesto njih mi vraćamo njihove dugove?
    Da li će i srpski građani koji nemaju naslednika, a treba da im se vrati imovina biti jednako tretirani? Odnosno, imovina se vraća srpskim zajednicama u Čikagu, Kanberi itd...?
    Da li ovde u praksi počinje da radi razdvajanje građana na one 1-vog reda i one 2-og reda?
    Na robovlasnike i robove?
  • Bond008

    04.04.2017 23:16
    Ne razumem
    Nemci okupatori Srbije su objavili da je Srbija ociscena od jevreja. Logor je bio na starom sajmistu u NDH. I sada Srbija placa penale sl 25 god po milion evra!? O čemu je ovde rec!? Ko ce nama za bombardovanje 99. i za Jasenovac. Kako je moguce doneti takav zakon ojii nema veze sa mozgom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija