Na radnjama i kafićima uskoro nalepnice jarkih boja

Na radnjama i ugostiteljskim objektima u Srbiji do kraja godine mogle bi da se nađu nove nalepnice sa upadljivom oznakom.
Reč je o nalepnici za vrstu računa koji su ti objekti u obavezi da izdaju građanima, odnosno da li je reč o obavezi izadavanja fiskalnih ili običnih računa. Predlog da se u novom Akcionom planu za primenu Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije nađe obaveza da se na svakom prodajnom mestu vidno istakne informacija za građane kakav račun treba da dobiju pri kupovini uputila je Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).
 
Koordinatorka Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije Vlade Srbije i pravna savetnica za saradnju s privredom u NALED-u Dragana Ilić kazala je da se očekuje da Vlada Srbije izmeni neophodne propise i do kraja godine uvede nalepnice sa upadljivom oznakom za vrstu računa koju su prodavci dužni da izdaju, jer građani sada ne znaju ko jeste, a ko nije u obavezi da im izda fiskalni račun.
 
"To će značajno unaprediti fiskalnu disciplinu i smanjiti prostor za zabunu ili proneveru", kazala je ona.
 
Prateći pravilnik Zakona o fiskalnim kasama, kako su objasnili u NALED-u, propisuje isticanje obaveštenja o obavezi izdavanja fiskalnog isečka, ali to obaveštenje je nedovoljno upadljivo i često se utopi u ostale papire istaknute na vratima ili zidu, pa ga je teško uočiti. Naveli su i da obaveza isticanja obaveštenja ne postoji za nefiskalizovane delatnosti i paušalce, pa i to građane zbunjuje, odnosno ne znaju da li trgovac nije okačio obaveštenje zato što nema obavezu izdavanja fiskalnih računa ili naprosto zbog toga što izbegava svoju obavezu.
 
"Predlog NALED-a je da postojeće obaveštenje zameni nalepnicama jarkih boja sa velikim slovom F i pratećim informacijama, za šta je potrebno izmeniti pravilnik, dok bi sličnu nalepnicu sa odgovarajućom oznakom R morale da ističu nefiskalizovane radnje koje izdaju obične račune zbog čega će biti potrebna dopuna Zakona o potrošačima", rekli su u NALED-u.
 
Prema podacima NALED-a, istraživanje stavova građana o sivoj ekonomiji koje je sprovela ta alijansa pokazalo je da 80 odsto građana ne bi prijavilo objekat ili radnju u kojoj ne dobiju račun, a gotovo trećina građana navodi da ne traže račun zato što im je neprijatno da ulaze u raspravu i zato što nisu sigurni da li je prodavac u obavezi da im izda fiskalni račun ili ne.
  • Alex

    14.05.2017 13:36
    Lepo sam kazao Batici, nemoj da uvozis te glupave nalepnice, a on hoce pa hoce, i eto...
    Sad moraju da se izmisljaju ovakve budalastine da nam ne stoje u ovom tesnom jednosobnom stanu koji nam je poklonila zaova.
  • Andrey

    13.05.2017 22:59
    Evo ja naprimer predlažem da Asomacum štampa te nalepnice za čitavu Srbiju ...
  • Predragg

    13.05.2017 22:39
    Fiskalne kase na pijacama,pre svega Kvantaska, Taxi vozilima i advokatskim kancelarijama.
    Zakon o promptnom placanju 7-10 dana-maximum 30 sa automatskom blokadom racuna pravnog lica. Drzava-posebne kazne-jer su najvece neplatise

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija