Bojkot robe odgovarajuća mera ili samo politički poen na štetu svih?

Dok pojedine organizacije u Srbiji pozivaju na bojkot robe kao odgovor na mere Hrvatske, analitičari upozoravaju da su u ovakvim situacijama svi na gubitku.
Bojkot robe odgovarajuća mera ili samo politički poen na štetu svih?
Foto: Pixabay
Odluku o povećanju taksi, koja bi mogla i da zaustavi izvoz u Hrvatsku Zagreb obrazlaže zaštitom domaćih potrošača, dok je srpski zvaničnici vide kao kršenje SSP-a i provokaciju. Kako god bilo, analitičari nemaju dilemu da će posledice biti negativne, piše N1.
 
"Ključ regionalne stabilnosti je u regionalnoj saradnji, a najvažniji aspekt te regionalne saradnje je ekonomska saradnja. Ovakvom merom mi se udaljavamo od toga i dalje se produbljuju te neke nesuglasice između država", kažu u Libertarijanskom klubu – Libek.
 
Da bi nesuglasice mogle dodatno da se prodube, svedoči i ovonedeljni poziv na reakciju Nacionalne organizacije potrošača u Srbiji. NOPS je poručio potrošačima da razmisle pre nego što kupe neki hrvatski proizvod, a sve u cilju zaštite domaće proizvodnje i srpskih poljoprivrednih proizvođača. 
 
Zemlje regiona imaju dugu istoriju poziva na bojkot tuđe, ili na kupovinu isključivo domaće robe. Počelo je uoči raspada Jugoslavije, bojkotom proizvoda iz Slovenije. Roba iz Slovenija ponovo se našla na "meti" u Srbiji 2008. godine nakon što je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova, a tada su zabeleženi i prvi incidenti u "Merkator" centrima. Kao odgovor na hapšenje Ramuša Haradinaja, na Kosovu se tražio bojkot srpskih proizvoda, a zbog afere "Čokolinda" Pokret socijalista iz Leskovca pozivao je na bojkot robe iz Hrvatske.
 
Ostaje međutim pitanje, koliko su ovakvi protekcionistički potezi i pozivi na bojkot efikasni i kome nanose štetu.
 
"Ja mislim da je ta šteta ravnomerno podeljena. Znači, ona se ne dešava onome prema kome smo objavili bojkot, nego se dešava i onima koji su objavili bojkot", rekao je ekonomista Igor Lavš za N1.
 
Iz Libeka poručuju da sa protekcionizmom dobijaju samo političari koji hoće da prigrabe jeftine političke poene, posebno u "tim nekim zanimljivim trenucima".
 
U međuvremenu i Makedonija i Bosna i Hercegovina, koje su pogođene ovom odlukom Hrvatske, upozorile su na moguće uvođenje kontramera, ali nisu saopštile u kojoj formi.
  • Vojvodjaner

    06.08.2017 10:49
    Samo
    Kupujem samo "Vojvodjansko". Nezanimaju me ni " smrdijanaki" ni "rvatski" proizvodi.Ajd sad gegule lupajte minuse!
  • Ttelep

    06.08.2017 09:41
    @Dragan... Pa jeste problem ako će država da određuje šta njen građanin sme i šta ne sme da kupi. Što ne pronađu neki razlog da zategnu odnose sa Argentinom pa da vidimo kakvo meso jedemo? Ili bolje ovako, zašto do sada nije bilo bitno da se kontroliše kvalitet hrane, bilo domaće - bilo uvozne, nego se zaštite građana uvek s početka avgusta sete?
  • V

    06.08.2017 09:06
    patriJotska glupost
    ko bira proizvode po poreklu, u startu se ograničava i nanosi štetu svojoj familiji i novčaniku.
    Bojkote smo već imali i koliki tačno uspeh su postigli?
    Bojkotovana slovenačka i hrvatska roba, a Slovenija i Hrvatska dobile nezavisnost, mi im je priznali i to u granicama koje su oni hteli, neke veze ponovo uspostavili, Hrvatska i Slovenija u EU i NATO, višestruko bogatije od nas, njihovi stanovnici imaju duplo veća primanja... A mi jedna od najgorih država u Evropi po svim kriterijumima...
    Eto to sve pokazuje koliko su naše "pametne" mere uspešne, pa vi patriJotski bojkotujte i dalje i budite patriJotski veseli

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.