Pozivi za vojnu vežbu stižu i onima koji žive u inostranstvu

Proteklih dana i mnogi državljani Srbije koji već više godina žive u inostranstvu, a nisu prijavili promenu državljanstva ili mesta prebivališta, dobili su pozive za vojnu vežbu.
Rodbina im je javila da im je na kućnu adresu u Srbiji stigao poziv u kojem se navode sankcije ukoliko ga ne budu ispoštovali, što je izazvalo strah i zabrinutost.
 
U Ministarstvu odbrane za "Dnevnik" kažu da "činjenica da je neko prijavljen u Srbiji, a živi u inostranstvu, ne oslobađa odgovornosti, jer je na vreme morao da odjavi mesto boravišta i prijavi novo". Zbog toga oni koji su dobili pozive treba da se obrate vojnom odseku i navedu razlog zbog kojeg ne mogu da prisustvuju vojnoj vežbi i zbog čega traže odlaganja.
 
Ukoliko se ne odazovu na vojni poziv, odnosno ne zatraže odlaganja ili opravdaju izostanak, preti im tri meseca zatvora ili 80 do 420 evra kazne u protivdinarskoj vrednosti, navode u Ministarstvu odbrane.
 
Kažu da kao razlog za izostanak s vojne vežbe prihvataju i bolest u porodici, sprečenost zbog vanrednih okolnosti ukoliko je reč o sportistima ili naučnim radnicima, ali i ako od rada vojnog obveznika zavisi egistencija porodice.
 
Po planu Vojske Srbije predviđeno je da se vojni obveznici pozivaju jednom u pet godina, a vojne vežbe mogu trajati od jednog do 15 dana.
  • lola

    17.08.2017 12:25
    I sta sada?Tuzili smo republiku Srbiju zbog ne isplacenih ratnih dnevnica,kad su Vulin i ostali bili negde u hladovini a oni se sada svete pozivima.Nece to bas tako ici!!!
  • Uaaaaa

    16.08.2017 21:22
    Dole diktatori.
    Opet se spremaju za rat.
  • Civil

    15.08.2017 14:34
    A sta oni koji se odazovu na poziv? U tekstu pise da ce da plate kaznu od 80 do 400 evra. I sta kad, recimo plate kaznu? Da li onda ne idu na vezbu (u cilju unutrasnjeg dijaloga koji ce da se zavrsi monologom) ili opet idu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija