Burno u Skupštini, usvojeni uslovi pod kojima stranci mogu da kupuju zemlju

Skupština Srbije usvojila je danas izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koji će, kako tvrde u vlasti, građanima EU ograničiti kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.
Navode da se tim zakonom sprečava potpuna liberalizacija tržišta poljoprivrednim zemljištem, pre 1. septembra, kada počinju da važe odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojima se prava građana zemalja EU o kupovini poljoprivrednog zemljišta izjednačavaju sa pravima državljana Srbije.
 
Izmenama zakona predviđeno je da građani EU mogu da kupe najviše dva hektara poljoprivrednog zemljište pod uslovom da najmanje 10 godina žive u lokalnim samoupravama u kojima žele da kupe zemlju, da najmanje tri godine obrađuju zemljište koje je predmet kupovine i da u svom vlasništvu imaju potrebnu opremu i mehanizaciju. Utvrđeno je i da državljani EU neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u zoni od 10 kilometara od državne granice, kao i da izmene zakona stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku, a da zakon počne da se primenjuje od 1. septembra.
 
Opozicija: Vlast obmanjuje javnost
 
Poslanici opozicije ponovili su da se izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu obmanjuje javnost, jer će i nakon njihovog usvajanja biti moguća prodaja poljoprivrednog zemljišta strancima. Kritiku opozicije tokom rasprave u parlamentu odbacio je ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović, navodeći da su izmene neophodne da bi se popravile "problematične" odbredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i istakao da se na taj način popravljaju stvari u interesu Srbije.
 
Poslanik Đorđe Vukadinović se izjasnio za suspenziju SSP, navodeći da se ovim izmenama zakona "baca prašina u oči" i da je poenta da se povrati ranije prodato državno poljoprivredno zemljište.
 
Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović ocenio je da su predložene izmene zakona "marketinška obmana SNS-a da se sprečava prodaje zemlje strancima". "Centralni problem u Srbiji nije problem davanja zemlje fizičkim licima, već korišćenje državne poljoprivredne zemlje", kazao je on i naveo da lokalne samouprave već izdaju u zakup 30 odsto državne zemlje domaćim i stranim tajkunima.
 
Nedimović mu je odgovorio da rasprava nije besmislena, da su je tražili poljoprivrednici i da Vlada kao prioritet smatra da se poprave stvari koje su u SSP ostale nedorečene.
 
Povodom pitanja pojedinih poslanika o koristi SSP-a, ministar je kazao da će za mesec do dva biti raspisan prvi poziv za IPARD sredstva koji će koristiti poljoprivredni proizvođači za svoje projekte, podsetivši da nakon potpisivanja SSP-a nema više ni redova za vizu za putovanje u zemlje EU.
 
Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da je po dosada važećem zakonu bila  zabranjena prodaja zemlje strancima, a da se Zakonom o poljoprivrednom zemljištu to omogućava. "Zbog SSP s uvodi mogućnost da stranci mogu da kupuju zemlju u Srbiji i pokušavate da kažete građanima da to ne radite, a upravo to radite", rekao je Obradović.
 
Prema njegovoj oceni, zakon ima i "dodatnu namenu da ćuti o kupovini srpske zemlje tajkuna, ličnih prijatelja Aleksandra Vučića kao što su Tenis i Al Rafaved".
 
Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević je, osvrćući se na polemiku opozicije, podsetio da je vlada Vojislava Koštunice ispegovarala SSP i ratifikovala ga u novembru 2007, dok je Božidar Đelić naredne godine samo potpisao. "Oni se sad ponašaju u stilu da nam ne dozvoljavaju ni da ispravimo njihove greške, a u skladu sa obećanijma koja su davali 2000. godine, zemlja bi pripala onima koji je obrađuju, a ne onima koji je obrađuju u stilu MK grupe, Delte", rekao je Rističević.
 
Tokom rasprave u više navrata burno se polemisalo, a izrečeno je i nekoliko opomena opozicionim poslanicima. Radoslav Milojičić i Goran Ješić iz DS su dobili dve opomene, a jednu opomenu dobio je i šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović. U raspravu se iz poslaničke klupe uključila i predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković koja je odbacila kritike o tome da se izmenama i dopunama obmanjuje javnost i navela da opozicija ume samo da kritikuje: "Da nema Aleksandra Vučića i Srpske napredne stranke vi ne bi imali političke ideje".

Predsedavajući parlamenta je tokom uzavrele atmosfere više puta određivao pauzu od po nekoliko minuta.
  • Mirko

    29.08.2017 07:15
    @VladaN
    Ako ne znaš činjenice iz istorije, bolje je da ćutiš.
  • Zgrožen "srpstvom"

    29.08.2017 06:51
    E, nesretni poslanici...
    A jednog dana, pored vikendice istog tog poslanika koji je digao ruku, osvanuće na komšijskom zemljištu hala koja neće biti proizvodna, već skladišna.
    Skladište opasnih materija.
  • Gandalf

    28.08.2017 23:58
    E ovo je primer nepatriotske vlade...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.