Društvo sudija: Političari i mediji ugrožavaju nezavisnost sudstva

Društvo sudija Srbije pozvalo je Visoki savet sudstva da reaguje povodom reakcija političara i medija nakon pojedinih presuda, čime je ugrožena nezavisnost sudija.
Odluka Apelacionog suda o oslobađanju Miroslava Miškovića za optužbe da je oštetio putarska preduzeća naišla je na osudu javnosti, ali i državnog vrha. Na vest o oslobađanju reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rečima: "Evo vam tajkuni, neka vam vode državu i neka pokradu sve što je u međuvremenu stvoreno."
 
Zbog ovakvih i sličnih izjava, ali i zbog sve češćeg komentarisanja postupka koji traje u javnosti, Društvo sudija Srbije je moralo da reaguje. Kako navode, nedavne odluke Apelacionog suda su pokrenule "lavinu nipodaštavaja, uvreda i pretnji sudijama od strane pojedini političara i medija, pa čak se najavljuju i hapšenja sudija, kao i preduzimanje određenih mera u reformi pravosuđa protiv takvog, navodno neprihvatljivog, postupanja sudova".
 
"Društvo sudija sa velikom zabrinutošću konstatovalo je da ovakvo postupanje državnih funkcionera i medija, koje se ponavlja sa svakom sudskom odlukom koja ne odgovara ishodu kakav je prethodno protivpravno najavljivan u medijima, predstavljaju neskrivenu protivpravnu poruku sudijama kako da sude, ne samo u konkretnim, već i u svim ostalim predmetima za koje je javnost zainteresovana i o kojima su politika i mediji dali 'svoj sud' unapred, pre i tokom sudskih postupaka. To dalje ciljano podstiče nepoverenje građana u sudstvo, sa jedne strane, kao i situaciju u kojoj se sudije osećaju sve manje sigurnim i sve više zastrašenim da profesionalno, nepristrasno i savesno odlučuju", ukazuju sudije.
 
Društvo skreće pažnju na to da se ovakvi napadi dešavaju dok se istovremeno vode konsultacije Ministarstva pravde sa strukovnim udruženjima, u kojima pojedini učesnici traže problematične izmene Ustava.
 
"Pojedini učesnici, a za razliku od saglasnih predloga strukovnih udruženja sudija, tužilaca i celokupnog građanskog društva, predlažu rešenja za izmenu Ustava u delu koji uređuje pravosuđe koja bi mogla da ugroze pravni poredak Republike Srbije i ostvarivanja prava građana na suđenje pred nezavisnim i nepristrasnim sudom u pravičnom postupku", navodi ovo udruženje.
 
Saopštenje Društva sudija Srbije reakcije je i na tekst objavljen u Informeru nakon oslobađajuće presude Miškoviću, u kom jedan od neimenovanih izvora navodi kako će u narednih mesec dana krenuti odlučna bitka protiv organizovanog kriminala i sistemske korupcije. Isti izvor je rekao kako će "pasti" brojni tajkuni, bivši ministri, ali među njima i sudije, tužioci. 
 
Mišković je uhapšen 2012. godine, a tadašnji prvi potpredsednik Vlade, a današnji predsednik države Aleksandar Vučić, poručio je kako "niko, pa ni Mišković, ne može da pobedi Srbiju".
  • laLala

    02.10.2017 21:24
    A da se malo oglasite povodom pljačke penzionera ,protivustavnog poreza na stambeni prostor...
  • Bivši sudija

    02.10.2017 19:08
    nezavisnost
    Svaki sudija da se upita: jesam li ikada na sastanku odeljenje ili na kolegijumu digao glas i tražio pokretanje postupka protiv kolega koji ne rade, bezrazložno odlažu suđenja, prave dilove sa javnim tužiocem i braniocem, koji sude po nalogu predsednika suda ( produžene ruke režima ), koji iskazuju kao završene predmete koji nisu završeni, koji predmete daju str.saradnicima da pišu presude bez kontrole koje posle bivaju ukinute zbog bitnih povreda, koji su povezani sa kriminalcima (što svi znaju ali ćute), koji su u dilu sa advokatima. Nisi nikad ni reč prozborio, time si se utopio u njih i postao isti šljam. Uzdigni se i progovori i o nameštaljkama za izbor u VSS i o napredovanju u višu instancu najgorih i o korumpiranom predsedniku Apelacionog suda, sve, sve... Pokušaj da se opereš, možda pomogne.
  • Amerika

    02.10.2017 18:17
    U Americi je uslov za izbor sudije 20 godina staža u advokaturi pre toga.
    Na taj način biraju se stručne sudije koje imaju i životno iskustvo,a poznati su pravnoj javnosti.
    I naravno, nezavisne su. Zašto? Pa zbog toga jer za slučaj otkaza imaju gde da se varate i od čega da žive- u svoju advokatsku kancelariju. Nije im to problem
    Ne može neko ko je ceo život živeo samo od državne plate da bude nazavistan,bez obzira na visinu plate koju prima.
    Ne ide to jedno s drugim.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija