Zdravstveno osiguranje ipak nije besplatno za sve nezaposlene

Iako veliki broj građana Srbije smatra da svi nezaposleni imaju pravo na besplatno lečenje i overenu zdravstvenu knjižicu, to ipak nije tako.
Zdravstveno osiguranje ipak nije besplatno za sve nezaposlene
Foto: 021.rs
Kako prenosi Kurir, postoji zakonska začkoljica koja zaposlenog člana porodice obavezuje da u ime svog člana porodice koji je nezaposlen, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje mesečno plaća oko 2.300 dinara. Tek tim plaćanjem nezaposleni bi ostvario pravo na zdravstveno osiguranje.
 
Predsednik Novog sidnikata zdravstva Srbije Živorad Mrkić smatra da ovakva praksa nije u skladu sa Ustavom zagarantovanim pravima.
 
"Ustavna prava pojedincu garantuju dostupnost zdravstvene zaštite. Prema tome, osoba ne bi smela da zavisi od dobre volje majke, oca, sestre, brata, kao što je ovde slučaj. Nažalost, postoje i potpuno disfunkcionalne porodice, pa čak i u neprijateljskim odnosima, gde članovi međusobno ne govore. Prema ovakvoj regulativi, oni bi morali nekome da plate i obezbede zdravstveno osiguranje, a šta je u slučajevima kada oni to neće", pita se Mrkić.
 
Zakon nalaže da ova nadoknada mora da se plati u slučaju da primanja u domaćinstvu u kom je prijavljeno da živi nezaposleni prelaze cenzus mesečnih zarada od oko 22.000 dinara po članu. To znači da ukoliko domaćinstvo ima četiri člana, od koji je dvoje nezaposleno, a dvoje ima zaradu od 45.000 i 55.000 dinara, nezaposleni ne mogu da ostvari praveo na besplatno zdravstveno osiguranje, jer kada se podeli, primanja po članu porodice iznose 25.000 dinara.
  • Zorica

    20.08.2022 16:15
    Uplaćeno poljoprivredno socijalno, kažu overene knjižice ja proverim piše do 30. 06. 2022 god. Plaćam pregled, u socijalnoj službi je overeno a u bolnici nije na knjižici isto tako nije. Koliko treba da čekam? Potrebni su mi nalazi sa ginekološke strane koji se skupo plaćaju.
  • Marko

    05.08.2021 15:16
    Nepravda i kako da se resi
    Zdravo ja sam Marko Veljkovic. Pre pet godina sam isao da izvadim zdravstvenu knjizicu u socijalnom u Smederevskoj Palanci. Gde su me pitali sa kim zivis ja sam rekao da zivim sa ocem ali on zivi u austriji gde su oni napisali da zivimo u zajednici ali ustvari nije tako i gde su mi dali da potpisem papir za koji ja nisam obavesten cemu je namenjrn. Meni je radnik rekao da je to da bih dobio knjizicu ja nisam zaposlen i ne radim nigde ni tad ni sad oni su mi posle kad mi je istekla knjizica i kad sam otisao da je produzim rekli da ja moram da platim nekih 600 eura jer nisam placao prethodnih meseci. Ja nisam mogao da verujem i pitao sam zasto? Rekli su mi da moj otac ima primanja veca od 60 000 dinara . Na kvarno su mi prilozili da to potpisem jer ja sam bio mlad i nisam znao . I dalje nece da mi uvere knjizicu a ja nemam odakle da platim a ni moj otac . Jedan covek mi je u medjuvremenu koji je tamo radio uverio knjizicu i nije mi trazio da platim posto on zna da su mi na kvaran nacin postavili papir da potpisem. On je sad u penziji i juce sam isao da uverim njizicu i opet su mi trazili da platim i moja ljudska prava su ugrozena ja nemam. Ne znam sta da radim i kome da se zalim mislim da mi mozete pomoci. Svi se zale na njihov rad jer oni su kao kriminalna grupa. Hvala unapred
  • nina.zigon@med.bg.ac

    30.10.2020 11:57
    RFZO diskriminacija
    Ne samo da se različito tretiraju nezaposleni već i zapolseni. Tako na primer firme za zaposlene uplaćuju isti % od plate za zadrvstevno osiguranje. To znači da istu uslugu plaćamo različito!!!!!!! GDE TO IMA NA SVETU?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.