Dva tehnička pregleda godišnje za stare automobile

Vlasnici vozila starijih od 15 godina, ukoliko izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja budu usvojene, moraće dva puta godišnje na tehnički pregled.
Dva tehnička pregleda godišnje za stare automobile
Foto: Pixabay
"Sve vlasnike nateraćemo da jednom godišnje svoje vozilo dovedu u ispravno stanje, a vlasnici vozila koja su starija od 15 godina to će morati da čine dva puta godišnje", poručio je načelnik Uprave za saobraćaj Nebojša Arsov, prenose Novosti.
 
On je naveo da je prosečna starost vozila u Srbiji 16 godina, te da je tehnička ispravnost jedna od najbitnijih karika u ukupnoj bezbednosti saobraćaja na našim putevima. Ukazao je da postupak tehničkog pregleda do sada nije bio na visokom nivou, ali da će se sa izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja otvoriti uslovi da se primeni novi sistem tehničkih pregleda.
 
Trenutna cene tehničkih pregleda u Srbiji za vozila B kategorije kreću se od 800 do 2.300 dinara, mada je neretko ova "usluga" besplatna ako se vozilo osigura u osiguravajućoj kući sa kojima linije za proveru tehničke ispravnosti imaju ugovor.
 
"Neispravnost vozila u saobraćajnim nesrećama, prema statistici, učestvuje sa 2,5 odsto, ali to nije pravi pokazatelj tehničke ispravnosti vozila u Srbiji", dodao je Arsov.
 
Novosti pišu i da je predsednik Auto-moto saveza Srbije Mirko Butulija kazao da podaci pokazuju da je pre nekoliko godina procenat utvrđenih kvarova kod vozila bio 50 odsto, dok podaci iz letnje akcije ove godine pokazuju da 27 odsto vozila koja dođu na pregled ima neku manu.
 
Kada su u pitanju oldtajmeri, u Srbiji ne postoje propisi koja su to vozila i ko je taj koji određuje da li je neko vozilo u Srbiji oldtajmer ili ne. Zbog toga moraju da se donesu posebne uredbe i pravila koja će to definisati, a do tada, oni potpadaju pod trenutna pravila o bezbednosti vozila na putevima.
  • Vozac

    22.11.2017 09:17
    Meni je registracija krajem maja meseca. Za moj Punto 1,2 16 v, 2001. oko 15.000,00 dinara sa sve tehnickim pregledom, Auto odrzavam redovno, i vise od toga...Prodjem tehnički, izađem sutradan na put uveče van grada, upadne mi točak u rupčagu, i ode pola trapa...I šta onda? Da me zaustavi me patrola, vanredni tehnički, tamo utvrde da mi vozilo nije ispravno, da plaćam kazne...i šta onda? Džaba nam sve...samo plaćaj narode...
  • dudi

    22.11.2017 08:27
    e pa sad
    Ovo je bas preterano za nas standard,ja razumem recimo kao kod taxista ne mozes proci tehnicki ako ti je auto u raspadnutom stanju tipa vise branici retrovizori zalepljeni izolirkom i tako to ali ovo nista nece promeniti u bezbednosti samo ce puniti budzet...
  • BELENYI

    22.11.2017 08:23
    UUUUUUUUUUU
    U prevodu - satiranje golorukog naroda se nastavlja i pojačava ! Na ovaj način ,takozvani obični građani, tretiraju se kao najgori ološ koji služi za čerupanje, gaženje i ponižavanje !

    Mislite o tome !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.