Vojvodina prednjači u organskoj proizvodnji, država nedovoljno zainteresovana

U Vojvodini se nalazi malo više od polovine ukupnih površina pod organskom proizvodnjom u Srbiji, rečeno je na prvoj radnoj sednici Grupacije za organsku proizvodnju Privredne komore Vojvodine, uz opšti zaključak da bi država na svim nivoima trebalo znatno više da podrže ovaj vid proizvodnje.
Vojvodina prednjači u organskoj proizvodnji, država nedovoljno zainteresovana
Foto: Pixabay
Organska proizvodnja je, kako je naveo prof. dr Branislav Vlahović, zastupljena na malo manje od 15.000 hektara, odnosno na samo 0,41 odsto ukupnih poljoprivrednih površina, a ovom proizvodnjom bavi se manje od 3.000 poljoprivrednika.
 
Potrebno je da se pojačaju intenzitet i brzina ulaska poljoprivrednika u ovu vrstu proizvodnje, a to je moguće samo uz ozbiljno učešće države, pišu Novosti.
 
Sam plasman proizvoda, kako je naveo Vlahović, ne bi bio problem jer je vrednost tržišta organskih proizvoda u Srbiji oko 40 miliona dolara, dok je u Nemačkoj ovo tržište vredno više od osam milijardi evra.
 
"Evropska unija, i pored velike proizvodnje, nema dovoljno organske hrane, tako da je to velika šansa za nas. I sada mi izvozimo organskih proizvoda u vrednosti od 19 miliona dolara, od čega 70 odsto završava u EU, ali kada se uzme u obzir da se u Austriji, na primer, može kupiti više od 9.000 organskih artikala, a da se kod nas taj broj meri destinama, jasno je u kakvoj se situaciji nalazimo, i koliko treba da radimo na razvoju", jasan je Vlahović.
 
U Srbiji je, inače, za podsticaje u organskoj proizvodnji prošle godine izdvojeno oko 750.000 evra, a u EU proizvođači u zavisnosti od vrste proizvodnje imaju podršku od 245 do više od 700 evra po hektaru.
 
Gordana Šoškić, iz Taraša kod Zrenjanina, koja sa porodicom gaji organsko povrće na oko sedam hektara, takođe je istakala kako je veoma važno da se pronađu nove linije za podršku organskoj proizvodnji.
 
"Za sada je tu podrška za sertifikaciju zemljišta. Ako bismo dobili više podrške, to bi automatski značilo da nismo sami, a i država bi imala daleko više koristi", navela je Šoškićeva.
 
Novi Sad, u kojem se organskom proizvodnjom trenutno bavi sedam poljoprivrednika, na oko 5,5 hektara, kako je naveo Milorad Radojević, član Gradskog veća zadužen za privredu, jedina je lokalna samouprava koja sa 100 odsto subvencioniše troškove sertifikacije zemljišta.
 
"Novi Sad kontinuirano od 2011. godine podržava organsku poljoprivredu. Uz ovaj vid podrške, tu je i podrška u nabavci semena, a takođe i za studijska putovanja organskih proizvođača", istakao je Radojević.
  • ex Pezos

    25.12.2017 07:59
    Organski je organsko
    Vlast ne da podrzava organsku proizvodnju , vec ima i svoj organski produkt.
    ORGANSKI nas ne podnose (mislim na narod) !
  • Žeravica

    25.12.2017 07:25
    Organska proizvodnja je dokazana prevara.
  • dijasporac

    25.12.2017 01:14
    Organska proizvodnja a vetar sa susedne njive na 100m od te sa "organskim" biljkama donese pesticide. U USA i Kanadi je uslov da na 2km vazdusne linije nema nikakvog prskanja pesticidima da bi proizvod sa te parcele dobio setifikat za organsku hranu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija