Ministarstvo pokrenulo postupak protiv EPS-a nakon kolektivne tužbe

Ministarstvo trgovine pokrenulo je protiv EPS Distribucije postupak za zaštitu kolektivnog interesa građana Niša, koji optužuju ovo javno preduzeće da im je protivzakonito isključilo struju zbog navodne krađe, a potom odbilo da ih priključi na mrežu.
Ministarstvo pokrenulo postupak protiv EPS-a nakon kolektivne tužbe
Foto: Pixabay
Kako prenosi "Danas", uprkos tome što su ispunili sve zakonske uslove, EPS im je priključenje uslovio izmirivanjem zastarelih dugovanja, koja zbog kamata dostižu i 900.000 dinara po potrošaču.
 
U Nišu i nekoliko okolnih opština od kraja 2015. godine do danas više od 2.500 porodica ostalo je bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje, a neke od njih struju nemaju i po tri godine. EPS je odbio da ih priključi na mrežu, iako su građani platili, kako se navodi, "nezakonito obračunatu" neovlašćenu potrošnju i troškove izmeštanja brojila koji su prebačeni na njih. 
 
Pokretanjem postupka protiv javnog preduzeća koje trguje strujom, Ministarstvo trgovine uvažilo je razloge u kolektivnoj tužbi, koju je, u ime niških "kradljivaca struje", Centar Forum podneo početkom prošlog meseca. 
 
Pri donošenju zaključka o pokretanju postupka Ministarstvo se pozvalo na četiri člana Zakona o zaštiti potrošača, u kojima se između ostalog navodi da se kolektivna tužba podnosi u slučaju "nepoštene poslovne prakse" trgovca.
 
Predsednik Centra Forum Jovan Jovanović rekao je za "Danas" da je pokretanje postupka dobar signal, te da sada predstoji izjašnjavanje EPS-a, a možda i međusobni razgovor. Iako je tužba podneta u ime 25 potrošača, njen rezultat bi mogao da se odnosi na sve građane kojima je struja isključena po ovom osnovu. 
 
U kolektivnoj tužbi se zahteva privremeno uključivanje svih isključenih potrošača i isporuka električne energije do okončanja sudskih sporova. Takođe, zahtev je i da Ministarstvo naloži EPS Distribuciji da stavi van snage obračune o neovlašćenoj potrošnji koje su dobili isključeni potrošači, a da njihova brojila o svom trošku dovede u tehnički ispravno stanje. 
 
Prema navodima u tužbi, EPS Distribucija je zloupotrebila institut neovlašćene potrošnje - "krađe struje", sa ciljem da naplati zastarela dugovanja, u kojima se nalazi i kamata obračunata konformnom metodom, koju je Ustavni sud 2012. godine proglasio neustavnom, zbog koje su ti dugovi uvećani i za preko 60 odsto.
  • PERICA ###

    31.12.2017 02:58
    KAKO VLAST MENJA "LJUDE"!?
    Pa zar nije u Nišu,BIVŠI RADIKAL(a sada predsednik takozvane države)
    Vikao na Mitinzima Nišlijama,neplačajte struju!!!!????
  • Smeh i

    30.12.2017 23:30
    Sala
    Smejurija...optuzice EPS ??
    haha da vidim i to cudo..
  • Nenormalno

    30.12.2017 13:08
    neplatisama za dz iskljucuju a platisama naplacuju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.