Inspekcija kreće u kontrolu ko je izabrao upravnika zgrade, a ko ne

Komunalni inspektori će narednih dana početi u svim gradovima da proveravaju da li su zgrade upisane u registar stambenih zajednica i ako nisu imaće rok od mesec dana da to urade, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva.
Inspekcija kreće u kontrolu ko je izabrao upravnika zgrade, a ko ne
Foto: 021
Ako i to ne učine dobiće prinudnog upravnika.
 
U Srbiji, prema podacima tog ministarstva, ima oko 40.000 stambenih zgrada i do sada je registrovano oko 24.600. Od tog broja do sada registrovanih zgrada oko 90 odsto njih se izjasnilo za to da o zgradi brine 'komšija', a 10 odsto za profesionalne upravnike. U ministarstvu kažu da je samo tokom ove nedelje bilo više od 1.000 novoregistrovanih zgrada i da se njihov broj sve više povećava, a ima slučajeva i da stanari sami traže da im se dodeli profesionalni upravnik.
 
Pomoćnica ministarke građevine Jovanka Atanacković je podsetila da je 12. decembra prošao rok od šest meseci za upis zgrada i istakla da to ne znači da one i posle tog datuma ne mogu da se registruju.
 
"Nakon tog roka nije prestala mogućnost da se zgrade i dalje registruju odnosno prijave način upravljanja ili promene nekog koga su izabrale. Samo je nastala mogućnost da se pokrene inspekcijski nadzor u kome će građani moći da se izjasne - da li su se organizovali ili nisu u skladu sa zakonom i ako nisu da postupe po nalogu inspektora i registruju svoju zgradu i način upravljanja", rekla je Atanacković.
 
Zgradama koje to ne učine biće dodeljena prinudna uprava odnosno upravnik sa liste registrovanih profesionalnih upravnika, koju vodi PKS.
 
"Očekuje se da ovih dana u svim gradovima i opštinama počne inspekcijski nadzor, pošto su prošli novogodišnji i božićni praznici. Komunalni inspektori će izaći na teren i proveriti da li je zgrada upisana i ako nije zapisnički će to konstatovati i izdati nalog. Tako da možemo očekivati u narednim mesecima, kada isteknu ti rokovi, uvođenje prinudne uprave", navela je ona.
 
Prema rečima Atanacković, prvi zadatak prinudnog upravnika biće da registruje zgradu i da nakon toga sa stanarima popriča o daljem načinu upravljanja, dok stanari i dalje imaju mogućnost da izaberu upravnika - komšiju ili izaberu drugog profesionalnog upravnika, kojeg bi angažovali po ugovoru.
 
"Profesionalni i prinudni upravnik se svakako plaća, gradovi su bili u obavezi i većina njih se organizovala, a neki su sada u procesu donošenja odluke o visini naknade prinudnog upravnika. To će biti poslednji korak da se steknu uslovi i uvede prinudna uprava", kazala je Atanacković.
 
U Srbiji, dodaje, ima oko 40.000 stambenih zgrada i to su zgrade upisane u katastar nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda. Od tog broja oko 15.000 zgrada se organizovalo prema starom zakonu i njima se neće dodeljivati novi matični broj niti PIB, već treba samo da prijave da li će upravnik ostati dosadašnji predsednik skupštine ili će izabrati drugo lice ili profesionalnog upravnika. Od tih 15.000 zgrada 4.000 se već organizovalo i izjasnilo, dok ostale to treba da urade, podseća Atanacković.
 
Ona dalje ističe da ima i oko 10.000 novoregistrovanih zgrada koje nikada nisu bile upisane, tako da ukupno ima 24.600 registrovanih stambenih zgrada. Takođe, na Geoportalu RGZ-a može se videti kako su registrovane stambene zajednice.
 
Atanacković očekuje da će u budućnosti sve više biti angažovani profesionalni upravnici, što pokazuje iskustvo zemalja u okruženju i Evropi, pošto stanar može profesionalnog upravnika u svakom trenutku da pozove ako se nešto desi u zgradi.
 
U PKS se svakog meseca sprovode obuke i do sada su organizovana tri ispitna roka, koje je prošlo oko 600 profesionalnih upravnika.
 
Ministarstvo građevine je napravilo Kratak vodič kroz Zakon o stanovanju i održavanju zgrada i moći će da se skine sa sajta http://stanovanje.gov.rs.
  • EvoOvako

    15.01.2018 07:02
    Vazda
    Je bilo predsjednika kžskupštine stanara ili ti kućnog saveta.
    Sada će kojekakvi da se opare još više, poput onih Maiora, koji prvo namire sebe. Sve i da zgrada gori, prvo sebi.
    Koliko se piše o ovome ispada da nam je to najveći problem u državi. Valjda su zdravstvo, Prosveta, industrija, ekonomija Cela u perfektno stanju, pa još ovo da rešimo i da smo u Zemlji Snova.
  • deda

    14.01.2018 22:44
    koliko stanova je potrebno u zgradi da bi ova hajducija vazila, bilo je vise od 4 al su nesto menjali kanda
  • pera

    14.01.2018 22:11
    ..
    Prvo ti uvedu prvog clana SNSa kao prinudnog profesionalnog upravnika.
    Onda on dovede drugog clana SNSa, direktora firme za popravke. On ispostavi visestruko uvecane racune i obojica zaradu dele pola pola.
    Posle par meseci kad se racun zgrade izmuze i stanari pocnu da se bune i neplacaju velike namete, stanari se tuze trecem clanu SNSa koji donosi presudu da se sredstva prinudno naplate.
    Cetvrti clan SNSa, izvrsitelj, dolazi da pleni imovinu.
    Ima i peti clan, ali sam zaboravio kako ide.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.