Fabrika za medicinski otpad "isterana" iz Stare Pazove, nova lokacija Ruma

Prošlog marta u Privrednoj komori Beograda domaća firma Sinofarm i kineska Gient potpisale su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća Sino Medical Waste koje bi u Srbiji trebalo da se bavi prikupljanjem i tretmanom medicinskog otpada.
Fabrika za medicinski otpad "isterana" iz Stare Pazove, nova lokacija Ruma
Foto: Pixabay
Najavljena je investicija od 3,3 miliona dolara, a početak radova u Staroj Pazovi za april 2017. Međutim, gotovo godinu dana kasnije od te investicije nema ništa, delom zbog toga što su ekološki pokreti reagovali i uzbunili lokalnu zajednicu, te je početak radova u Staroj Pazovi ne odložen, već otkazan.
 
Međutim, kompanija je ovog puta, kako tvrde u Ekološkom pokretu Svilajnac, odlučila da u tišini nastavi sa projektom, ovog puta u Rumi. Odgovor od srpske firme Sinofarm, o tome zbog čega su odlučili da projekat prebace u Rumu, da li su radovi počeli, odnosno zbog čega nisu kada su najavljeni za april prošle godine, kao i kada se očekuje završetak radova "Danas" nije dobio.
 
Ono što brine ekološke aktiviste jeste gde će se i kako graditi ova fabrika, kao i da li je sve u skladu sa aktuelnim propisima. Prema njihovim tvrdnjama, fabrika je najpre počela da se gradi u Staroj Pazovi nedaleko od fabrike Nestle, što je svakako zabranjena zona za investitora koji želi da se bavi tretiranjem medicinskog otpada.
 
Medicinski otpad se tretira i skladišti samo u za to posebno određenim zonama, daleko od njiva i bilo kojih postrojenja koje se bave proizvodnjom hrane. Upravo ovo, bio je razlog zbog kog su ekološki pokreti ustali i uspeli da "odbrane" Staru Pazovu od ovakve investicije. Međutim, sada su zabrinuti što će sada ova investicija završiti u Rumi.
 
"Opština Ruma je počela sa izgradnjom puta dužine od 250 metara za novog investitora. Pompezno najavljen projekat od strane Sinofarma na lokaciji Stare Pazove je brzim i efikasnim delovanjem lokalnog stanovništva sprečen, ali nije im puno trebalo da nađu novu lokaciju. Sve se radi u strogoj tajnosti, a cilj je da građani ne budu svesni do samog kraja o čemu je reč", navode ekološki aktivisti.
 
Međutim, u opštini Ruma za Danas kažu da radovi na izgradnji fabrike još nisu počeli i da je realizacija projekta stvar investitora, te da opština sa tim nema "dodirnih tačaka".
 
"Učešće opštine Ruma je bilo u obezbeđivanju lokacije, odnosno parcele koja ispunjava sve uslove propisane normativnim aktima Srbije i opštine, što je i učinjeno - radi se o parceli u sklopu bloka 3-14-1 definisane generalnim planom Rume i Planom detaljne regulacije za blokove 3-14-1 i 3-14-3 (dela industrijske zone)", navodi šef kabineta predsednika opštine Ruma Vojislav Mioković.
 
On kaže da su parcelu investitori kupili i da je to celokupna "obaveza" koju je opština imala prema njima, tako da nikakvih posebnih ili dodatnih uslova nije bilo.
 
Jedan od problema je, kako kažu u Ekološkom pokretu Svilajnac, i to što nadležni nemaju kontrolu broja izdatih dozvola za upravljanje otpadom, tako da broj izdatih dozvola premašuje broj izdatih dozvola u zemljama koje imaju i deset puta više stanovnika od nas.
 
Oni pitaju da li zdravlje građana vredi 100 ili 300 evra koliko završi u džepovima zaposlenih u nekim institucijama i da li tone opasnog otpada koja završe u rekama neki ne vide zbog koverte ispred sebe.
 
U Ministarstvu zaštite životne sredine nisu odgovorili na pitanje da li je firma Sino Medical Waste zatražila i dobila dozvolu za prikupljanje i tretiranje medicinskog otpada. 
  • buva

    23.01.2018 21:58
    ma da da
    a malo je i onih koji su prodavali maglu pod zavesom reciklaze. eno vam smrdljive zgrade po novom beogradu koje su gradjene od nekih recikliranih materijala. sve ce nas potrovati ti takozvani recikleri.
  • Dragan

    23.01.2018 17:47
    Kinezi
    Samo da nam Kinezi ne prodaju tehnologije za ekologiju, kod njih po vedrom danu ne vidiš sunce, a i koliko sam pročitao pravili dečije igračke od opasnog otpada, samo dalje od nas!!!
  • dzo

    23.01.2018 09:59
    e, jel to onaj otpad što evropa izvozi kod nas da se spaljuje jer je tamo zabranjeno?
    što to malo ne istražite pa pišite opet

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.