EPS traži da se pooštre kazne za one koji kradu struju

Elektroprivreda Srbije otkrila je prošle godine 6.762 slučaja neovlašćenog korišćenja električne energije, a kilovati koji su volšebno nestali sa strujne mreže vredeli su milijardu dinara.
Kako navodi EPS, najveći deo onih koji "zaboravljaju" da prijave potrošenu električnu energiju su građani - mnogo više od privrednika, primećuju "Novosti". 
 
U EPS-u kažu da njihove akcije otkrivanja krađe električne energije i neovlašćenog priključivanja na mrežu sprovode 24 časa dnevno, 365 dana u godini. I to, tvrde, daje rezultate, jer sve više lopova ostaje kratkih rukava.
 
Kako navode, analizira se potrošnja električne energije kod svih kategorija kupaca da bi se otkrila potencijalna mesta neovlašćenog korišćenja.
 
"Rade se opsežne kontrole mernih mesta na kojima postoji sumnja za eventualne zloupotrebe. Prošle godine otkrivena su 6.762 slučaja neovlašćenog korišćenja električne energije, od toga u kategoriji domaćinstava 6.091, a u ostalim kategorijama 671", navode u EPS-u.
 
Šteta je, precizira se, 1.026.023.535 dinara.
 
Ipak, modernizacija opreme u mnogim slučajevima olakšala je posao EPS-u, posebno u otkrivanju mikrolacija gubitaka na mreži, dodaju "Novosti". Takođe, navode, izmeštanje brojila iz okućnice je dalo rezultate jer je majstorijma elekstrodistribucije i čitačima potrošenih kilovata olakšan posao mernim mestima.
 
Prema zakonu, imena onih koji troše, a ne plaćaju struju, ne smeju da se objavljuju. Protiv njih se podnose krivične prijave i isključuju se s mreže. 
 
U EPS-u smatraju da bi "lopova" bilo mnogo manje da je kaznena politika oštrija. Kako tvrde, kradljivce ohrabruje odlaganje krivičnog gonjenja, dugotrajni sudski procesi koji se razvuku i na nekoliko godina, ali i blage sankcije jer su presude često oslobađajuće ili se izriču uslovne kazne.
 
EPS, stoga, traži pooštravanje kaznene politike. "To se posebno odnosi na naše zaposlene koji učestvuju u krađi struje. Istovremeno, tražimo i da se napadi na EPS-ove radnike koji rade na otkrivanju krađa tretiraju kao krivična dela i da im se omogući zaštita kao službenim licima", poručuju iz EPS-a.
  • Lovac Luka

    06.02.2018 01:38
    Kafići, kafane i estradne ličnosti gde inspektori imaju karticu sa 100% popusta na wiski,klopu i besplatnu phichetinu.
  • Kac

    05.02.2018 21:43
    Ovo moje iskustvo sa EPS je iz perioda cestih restrikcija i iskljucenja, a verujem da je i danas tako. Elem, resim ja da prijavim gomilu sugradjana za koje sam pouzdano znao da kradu struju i obratim se jednom dispeceru u Elektrovojvodini, inace mom prijatelju. Odvede me on u nadleznu sluzbu, a oni me, kad su culi zasto sam dosao, pitaju da li znam ko je tim sugradjanima to tehnicki izveo. Kazu, to obicno rade njihovi radnici, pa ne bi bilo bas zgodno da odu u kontrolu i otkriju da je to tako. Ja se zahvalio, i otisao kuci ljut na samog sebe. Od onda mi je jasno i zasto toliko lopova ima, i zasto ih ne otkrivaju, i zasto je zabranjeno da im se objavljuju imena. Jedino mi nije jasno ima li kraja nasem ludilu/
  • Лука Лабан

    05.02.2018 14:38
    Отиђите до југа, у ВеликиТрновац па мало прочешљајте, ако имате храбрости! А да, поведите и полицију, и она ће наћи свега.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.