Kada imate pravo da se branite ako vas napadnu

Oslobađajuća presuda Sašku Bogeskom, koji je usmrtio provalnika koji mu je upao ustan, ponovo je otvorila pitanje - pod kojim uslovima u Srbiji imate pravo da se branite kada vas neko napadne?
Kada imate pravo da se branite ako vas napadnu
Foto: Pixabay
Da li treba suditi onima koji su ubili napadača u samoodbrani? Ta polemika u Srbiji traje godinama, a zakon je jasan - ako nekoga povredite ili usmrtite u odbrani, zbog toga možete završiti iza rešetaka. Poslednji takav slučaj nedavno je dobio epilog. Naime, Saško Bogeski, koji je 2013. usmrtio provalnika pet godina je dokazivao da je s razlogom razbojniku zario nož u leđa i zbog toga je oslobođen.
 
Na samoodbranu u Srbiji imate pravo. Ipak, da li je istu lako dokazati?
 
Naime, u narodu poznatija kao samoodbrana, zakon je imenuje kao nužna odbrana. Znači, branite se tek kad vas napadnu. Ipak, akt je jasan: u odbrani morate znati kad je dosta. Da ne biste zbog samoodbrane završili iza rešetaka, morate pažljivo birati stil odbrane. Krivični zakonik toleriše - oko za oko, zub za zub.
 
"Ako vam neko pokuša da ukrade novčanik, a vi njemu u tom trenutku polomite ruku, naravno da je teško to dokazati kao nužnu odbranu", objašnjava za N1 advokat Zora Dobričanin.
 
Dakle, ako neko nasrne čekićem, ne biste smeli odgovoriti metkom. Zakon toleriše samoodbranu samo ukoliko se događa u trenutku napada. Na primer, provalnika ne smete napasti ni tren pre nego što vam upadne u kuću, ni tren nakon što iz iste pobegne.
 
"Ukoliko sa nekakvim pištoljem nekog naterate da pobegne iz te kuće, nemate pravo da mu pucate u leđa. Ukoliko neko već izađe, ukoliko se neko okrenuo, ukoliko je on već suviše daleko od vas da vam ne može ugroziti život onda čini mi se da bi sve to drugo bilo prekoračenje nužne odbrane", kaže za N1 advokat Božo Prelević.
 
Dakle, ne možete tek tako ubiti napadača koji se ušunjao u vaš posed. Za razliku od SAD, u Srbiji na sudu morate dokazitvati da ste se adekvatno branili, a to traje godinama.
 
"Tu istovremenost i isti intenzitet odbrane u odnosu na napad - najteže je dokazati", rekla je Zora Dobričanin.
 
I zato su katkad oni koji su nekoga povredili u samoodbrani u Srbiji završavali osuđeni kao da su i sami napadači. Ipak, zakon gleda kroz prste onima koji se u nuždi brane. Naime, Zakonik predviđa da onaj koji je u samoodbrani preterao može biti oslobođen ili da mu kazna bude smanjena jer se razdražio tj. prepao.
 
"Dakle, kada se neko u sred noći nađe u vašem stanu vi ste objektivno prepadnuti i vi ne možete pretpostaviti da on hoće recimo da vam uzme samo ključ od kola", dodaje Prelević.
 
Koliko je tačno oslobođenih ili osuđenih zbog nužne odbrane u Srbiji podataka nema. Ipak, da ih nema mnogo ukazuje i činjenica da tužioci često kada vide da se radi o samoodbrani onog koji se branio i ne optužuju.
  • igor

    21.03.2022 00:16
    braniti se ili ne
    mene licno mnogo puta napadaju da biju ,bivsi sam pripadnik cete spec namene ,ratni veteran ,jednom sam jednog nazalost morao poslati 6 meseci u sok sobu .posle toga sam osudjen ,10 meseci odlezo.vec 15 god sam slobodan,jedan hteo da me zgazii kolima i naleteo pesnicama na mene iskuliro sam i izbegavo udarce ,drugi isto slicno ,njih 10 sam u proteklih 15 god iskulirao ,a znam sebe mogu da ih satrem jesam li postao picka to se pitam i sta da radim ,opasan sam ko zmija a necu to da koristim,molim ovu drzavu da daju neke povlastice nama bivsim ratnicima da policija odma reaguje kad pozovemo ,jer smo bez toga ,decenijama pijem lekove za smirenje i imam pstp .
  • MM

    26.02.2018 13:52
    Jedan naš poznati advokat, kad su ga pitali šta savetuje klijentima u vezi nužne odbrane, rekao je: Iz zatvora mogu da te izvučem, ali sa groblja ne.
  • Dule

    26.02.2018 07:37
    Da li samo ja primećujem problem u naslovu "pod kojim uslovima u Srbiji imate pravo da se branite kada vas neko napadne"

    Ljudi, imate ne pravo, nego obavezu da se branite uvek, svuda, sa svakom merom po cenu svake posledice. Država koja vam ograničava to pravo je teroristička država i moramo se izboriti da se ta regulativa promeni.

    Kad te neko oružjem napadne, ili ti u stan upadne od tebe niko ne sme da očekuje da razmišljaš o pravnoj regulativi, već isključivo o zaštiti sebe, svojih bližnjih i imovine. I to je to. Ne da onaj koji se branio mora da dokazuje da se opravdano branio. Već da tužilac mora da dokaže kako napadač zapravo nije napao, da je bio bezopasan i da je onaj ko se branio to sve nužno znao, da bi optužnica mogla uopšte da se podigne...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.