Zakon ostaje, starim studentima rok do septembra

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je da se Zakon o visokom obrazovanju neće menjati i da stari studenti imaju rok do 30. septembra da završe studije.
Zakon ostaje, starim studentima rok do septembra
Foto: Pixabay
Povodom peticije, koju je dosad potpisalo oko dve hiljade ljudi, u kojoj se traži produženje roka za diplomiranje studenata koji su studije upisali po starim propisima, odnosno pre 2006. godine kada je uveden bolonjski sistem, Šarčević je izjavio da zakon neće biti menjan i da oni imaju opciju da se prebace na studiranje po Bolonji.
 
Ministar je za Danas rekao da je 30. septembar poslednji datum za okončanje studija, a to važi za akademce koji su trenutno na osnovnim studijama, kao i za stare studente magistarskih i doktorskih studija.
 
Izuzetak su samo studenti medicine, kojima rok za diplomiranje ističe na kraju školske 2018/19. godine.
 
Skupština Srbije usvojila je u oktobru 2016. godine izmene Zakona o visokom obrazovanju kojima se starim studentima produžio rok za završetka studija za dve godine, odnosno do 30. septembra 2018.
  • Mina

    07.04.2018 15:45
    skolujemo lezilebovice
    Ne znam kako svakoj normalnoj osobi ne smeta da skoluje vec matore ljude, a jos uvek studente. Te pare koje odvajaju za njih od nasih plata mogu da se iskoriste da izgradnju bolnica, domova za nezbrinutu decu, a ne da se ulazu u parazite. Ko nije bio u stanju da za tri puta vise vremena od predvidjenog zavrsi studije, ne treba ni da ih zavrsava. Samo degradira diplome nas ostalih koji smo vredno ucili, a ne sedeli po kaficima po ceo dan i kafenisali, a onda uvece glumili po kafanama ribe i frajere.
  • neko

    07.04.2018 01:01
    svi sve
    Kao i svugde svi se u sve razumeju. Istina je da svi plaćamo studiranje "večitih studenata". Ono što studenti plate nije dovoljno za plate profesora, asistenata, administracije, čistačica, materijala, struje.... tu razliku plaća država, odnosno svi mi.
    Kvalitet nastave je odavno potonuo, ali to ne opravdava studiranje od 12 i više godina.
  • Pravda za večite

    06.04.2018 21:15
    Ja se izvinjavam ali šta koga briga ko će koliko da studira?!! Svako zna svoj razlog zašto je razvukao , ali je to sve uredno plaćao. I da napomenem da kad se tada upisivalo nije postojao krajnji rok za završetak, tako da to što rade nije po zakonu ...pa ako žele hiljade tužbi nije problem...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija