Novi uslovi za rad u Slovačkoj: Najviše 40 sati nedeljno, minimalac 480 evra

Radnici iz Srbije koji se odluče da odu na privremeni rad u Slovačku sada su načelno u mnogo boljoj poziciji nego ranije.
Novi uslovi za rad u Slovačkoj: Najviše 40 sati nedeljno, minimalac 480 evra
Foto: Pixabay
Naime, u ovoj zemlji je od 1. maja, na osnovu ugovora o upućivanju radnika iz Srbije ili neke druge države članice Evropske unije, na snazi odluka pomoću koje radnici iz Srbije otvaruju pravo da im poslodavac obezbedi smeštaj, prevoz i ishranu.
 
Ukoliko se radnik u Slovačku uputi posredstvom agencije za posredovanje pri zapošljavanju ili agencije za privremeno zapošljavanje, pripadaju mu ista prava kao i Slovacima koji su zaposleni kod istog gazde, a to se odnosi na radno vreme, dnevni i godišnji odmor, te visinu zarade, piše Dnevnik.
 
U dokumentu koji je objavilo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalnu i boračku politiku, radnicima iz Srbije se preporučuje da prilikom zaključivanja ugovora o radu postignu dogovor da za njih važi slovačko radno pravo jer se na njih odnosi većina odredbi Pravilnika o radu Slovačke. Prema tom aktu, radno vreme za radnike iz Srbije je najviše 40 sati nedeljno, pauza traje pola sata, a neprekidan radni odmor predstavlja minimalno 12 uzastopnih sati u toku 24 sata između kraja jednog i početka drugog radnog vremena. U toku nedelje imaju pravo na dva slobodna dana. Osnovica za obračun godišnjeg odmora predstavlja najmanje četiri nedelje.
 
Minimalna zarada u Slovačkoj za ovu godinu iznosi 480 evra mesečno, odnosno 2,75 evra po radnom satu. Poslodavac je obavezan da obezbedi ishranu, odnosno novac koji pokriva najmanje 55 odsto cene jela. Radnicima iz Srbije koji odu na rad u Slovačku pripada i socijalno, penzijsko i invalidsko osiguranje, kao i osiguranje od povrede na radu i za slučaj nezaposlenosti.
 
Za radnike koje u Slovačku na rad uputi domaći poslodavac važe drugačija pravila, odnosno primenjuju se pravni propisi koji važe u našoj zemlji, pa je on u situaciji kao da radi u Srbiji.
 
Ovakvo pravilo može da se primenjuje najduže 24 meseca.
 
Istovremeno, iz resornog ministarstva skreću pažnju našim radnicima da je prilikom radnog angažmana u Slovačkoj potrebno da imaju važeći ugovor o radu i da gazda uplaćuje socijalno i zdravstveno osiguranje.
 
Ukoliko rade bez ugovora o radu i ako poslodavac ne plaća doprinose za njih, smatraće se da rade ilegalno, odnosno nezakonito i zbog toga mogu biti kažnjeni, a kazna iznosi 331 evro. Pritom, kaznu ne plaća samo gazda već i naši radnici koje inspekcija uhvati da rade na crno.
 
Podsetimo, protokol koji su potpisale Slovačka i Srbija krajem prošle godine radi bolje i efikasnije saradnje u borbi protiv nelegalnog zapošljavanja i eksploatacije srpskih radnika u slovačkim fabrikama – nije promenio ništa u praksi.
 
To je zaključak Insajdera na osnovu kontradiktornih informacija koje su institucije ove dve zemlje saopštavale povodom slučaja deportacije 24 srpska radnika krajem januara ove godine. Naime, iz prepiske o ovom slučaju sa srpskim ministarstvima za rad i spoljnih poslova, ali i slovačkom ambasadom, proizilazi da koordinacija između dve države, ali i srpskih ministarstava međusobno, praktično ne postoji. 
 
Detaljnije o temi čitajte OVDE.
  • kuzman

    15.05.2018 08:18
    u slovackoj nece slovak da radi za te pare zato imaju mnogo slobodnih mesta.
  • Maja

    13.05.2018 18:09
    Minimalac
    Da minimalac ali pazite izražen je u bruto vrednosti.
  • Radosavv

    09.05.2018 13:26
    Škola
    @Lepi Mića
    U tome je i problem, sve manje studenata, a sve više zaposlenih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.