Slučaj "Univerzijada" preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal

Tužilaštvo za organizovani kriminal preuzelo je slučaj nezakonitog osnivanja firme "Evropske univerzitetske igre 2020" i 143 miliona dinara državnih para koje je ministar Vanja Udovičić prebacio na račun te kompanije, saznaje Blic.
Slučaj "Univerzijada" preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal
Foto: Pixabay
List piše da je proces pokrenut na zahtev Agencije za borbu protiv korupcije, koja je, nakon što joj je predstavku uputio Nenad Tanasijević, član skupštine Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, prikupila dokumentaciju o celom slučaju i procenila da je neophodno dalje postupanje.
 
Sada će tako, osim policije i Prvog tužilaštva, koji postupaju po krivičnoj prijavi protiv Siniše Jasnića, zbog falsifikovanja dokumenata o osnivanju firme "Evropske univerzitetske igre 2020", moguće nezakonitosti ispitivati i Tužilaštvo za organizovani kriminal.
 
Blic navodi da je dosta dokumenata koji govore o tome da je kriminala bilo i da su u ceo "posao" uključeni neki državni činovnici, počev od osnivanja firme koje je izvedeno bez odluke Univerzitetskog sportskog saveza Srbije. Firmu je registrovao Jasnić, a deset dana nakon toga ministar Udovičić je, umesto na račun USSS, novoosnovanoj firmi prebacio 143 miliona dinara iz budžeta.
 
Od tog novca je za master plan, koji je navodno uradila Evropska univerzitetska sportska asocijacija, plaćeno 527.000 evra, što u finansijskom izveštaju te organizacije ne postoji. U tom smislu postoje indicije, piše Blic, da je reč o međunarodnom pranju novca, u koje su uključena dva čelnika te organizacije.
 
Sumnju za to otvorila je izjava koju je policiji dao Srđan Bošković, srpski stručnjak, koji je autor tog dokumenta i tvrdi da on vredi 30.000 evra, a ne 527.000.
 
Izvor iz Tužilaštva kaže da su sva ova krivična dela u njihovoj nadležnosti, a predmet je u krivičnom odeljenju, koje treba da vidi kako je formirano preduzeće i kako su na njegov račun prebačena 143 miliona dinara poreskih obveznika Srbije. Tanasijević, od čije je predstavke sve počelo da se "odmotava", kazao je za Blic da veruje da je sada ceo slučaj došao na pravo mesto, u Tužilaštvo za organizovani kriminal, jer upravo se o takvom kriminalu radi.
  • Rotkvarija

    19.05.2018 14:18
    Ne dam
    Udovičića
  • Mile Sunka

    18.05.2018 20:32
    Samo da se vidi ko je kupio stanove u ulici pored Hamona ...
    I od kojih para...
    Eto gde su pare...
  • Nada

    18.05.2018 17:05
    Skola
    Treba ispitati i nezakonitosti pokrajinskog sekretara za nauku koji radi na Fakultetu za sport.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.