Hteli da podignu spomenik Perunu, pobunila se SPC

Predlog beogradskog preduzeća "Tonanti", novog vlasnika hotela "Slavija" u Vrnjačkoj Banji, da na budućem kružnom toku u blizini objekta postavi spomenik bogu Perunu, vrhovnom slovenskom božanstvu i bogu neba i padavina, odnosno gromovniku po kome će se zvati i pomenuti hotel, naišla je na oštro protivljenje predstavnika Srpske pravoslavne crkve.
Hteli da podignu spomenik Perunu, pobunila se SPC
Foto: 021
"To je bogohuljenje. Prihvatljivije od ovoga bi bilo i, recimo, podizanje džamije. Nema potrebe da se vraćamo u vremena pre pravoslavne crkve, koja je, naravno, postojala u periodu nastanka Banje i čiji su pripadnici, poput prote Jefimija i vladike Janje, prilozima učestvovali u stvaranju poznatog banjskog društva. Ovde se radi o neznanju ili nekom drugom interesu", kazao je sveštenik Žarko Dončić, predstavnik SPC, na održanoj javnoj raspravi. "Iako drugi ulažu u nove sadržaje Vrnjačke Banje, moramo da budemo svesni i da znamo šta je za nas najbolje", dodao je on.
 
Predsednik Skupštine opštine Vrnjačka Banja Ivan Radović ističe da je ova javna rasprava prethodila sednici Skupštinskog odbora i raspravi u lokalnom parlamentu, kako bi se pre odluke mogli čuti različiti predlozi i stavovi.
 
"Konačnu odluku o eventualnom postavljanju biste bogu Perunu, i o lokaciji za izmeštanje spomenika ovdašnjim narodnim herojima NOB Miodragu Čajetincu Čajki i Žiki Valjareviću iz centra Banje, zbog izgradnje vodopada, doneće odbornici Skupštine", kaže Radović, a prenose "Novosti".
  • Arkona

    01.11.2021 21:41
    To je Vera nasih neustrasivih predaka, Vera Srece, Ljubavi i Blagostanja, Vera napretka, Vera Kulture, Vera Prirode i Vera u istinskog Tvorca i Boga , Vera Pobede. Koliko se budemo obratili i obnovili Veru u Peruna toliko ce Nas i moci izbaviti iz zla u Koje su Jos nasi preci upali umesto svog Boga birajuci tudjeg laznog i tudje demone. Slava Perunu
  • Pićuka

    27.05.2018 20:40
    @vernik
    Pravom verniku ovako nešto ne bi trebalo da smeta. Upoređivanje vernika i magrca je neukusno, ali vernika i pobožnog čoveka da. Evo ti objašnjenje jednog mitropolita:
    "Pobožna ličnost posti, sprovodi molitveno i razna druga crkvena "pravila", prosto ispunjava zaduženja pred Bogom, ali nema nikakav ozbiljan odnos sa Njim i zato Bog, ovakvoj ličnosti, nikada ne otkriva baš ništa.
    I evo, svedočim vam i priznajem iz sopstvenog opita i iskustva, da se u životu nisam susreo sa većim vragovima i opasnošću za Crkvu od pobožnih ljudi."

    Mitropolit Atanasije Limasolski
  • vernik

    27.05.2018 18:55
    @ja
    Neka je i tako, ali već stojimo u redovima pred ambasadom onih na cijoj novcanici pise " U Boga verujem" E tim magarcima kao sto sam ja, ćes ići raditi najprljavije i najteze poslove da bi poslao koji dolar u Srbiju. Neka tI Bog pomogne bar do mere da razumes zivot i srecu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija