Tona hrane iz Mađarske uništena u proteklih nedelju dana

Uprkos zabrani uvoza mesa u Srbiju zbog pojave bolesti afričke kuge kod severnih suseda, veterinarski inspektori zaplenili su i uništili u proteklih sedam dana oko 1.000 kilograma hrane, mesa i mesnih prerađevina koje su građani uneli iz Mađarske u našu zemlju.
Tona hrane iz Mađarske uništena u proteklih nedelju dana
Foto: Pixabay
Iako je Ministarstvo poljoprivrede krajem aprila zabranilo uvoz svinjskog mesa i proizvoda od mesa iz Mađarske, a na graničnim prelazima su pojačane kontrole veterinarske inspekcije, ipak, na pijacama u Srbiji mogu se kupiti mesne prerađevine iz Mađarske koje su u našu zemlju najčešće ušle u prtljažniku automobila.
 
"Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je u saradnji sa Carinskom policijom i Upravom policije sprovelo više zajedničkih kontrola i više od tonu robe je oduzeto u poslednjih nedelju dana", kaže načelnik Veterinarske inspekcije Zoran Ivanović.
 
Situacija u Mađarskoj, što se tiče afričke kuge, trenutno je pod kontrolom, objašnjava Ivanović, ali je nedavno Veterinarska inspekcija u Srbiji dobila informaciju da se na severoistoku Mađarske pojavio još jedan slučaj afričke kuge.
 
"Veterinarska inspekcija ne može biti prisutna u svako vreme i na svakom mestu i zato je svaki potrošač ustvari inspektor koji može da sugeriše veterinarskoj inspekciji ako postoje neki problemi", kaže Ivanović.
 
U Srbiji, napominje, nema naznaka da bi bolest mogla da se pojavi, ali apeluje na građane da hranu, posebno sada u letnjim mesecima, kupuju samo na mestima koja su pod kontrolom inspekcija i gde se hrana čuva u rashladnim vitrinama.
 
Objašnjava da zaplenjena hrana u Srbiju nije došla ilegalnim kanalima već je prevezena kolima, te apeluje i na carinske službe da pojačaju nadzor nad vozilima koja ulaze u našu zemlju.
 
U Veterinarskoj inspekciji objašnjavaju da se živinsko meso, kako u prodavnicama tako i na pijacama, mora čuvati na temperaturi od dva stepena, hrana životinjskog porekla (mesne prerađevine, salame, viršle...) na četiri stepena, a mlečni proizvodi na osam, jer, kažu, bakterije u hrani koja se ne čuva na tim temperaturama se umnožavaju na svakih 20 minuta.
  • pijacar

    29.05.2018 21:30
    Kvalitetnija roba iz Madjarske,e svasta sam cuo,a pogotovo ona koja se kupuje na nasim tezgama...ccccc
  • zeli

    29.05.2018 12:24
    Ipak
    A ja hranu ipak, ipak ne bih bacao... Ako je već oduzeto, neka se izvrši kontrola ispravnosti, pa podeli onima koji gladuju...
  • Tea

    29.05.2018 11:52
    Nema to veze sa kugom.Ima veze sa našim trovačima,mnogo smo kupovali proizvode iz mađarske.I dalje ću da ignorišem domaće.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Dačić: Vučić najviše izložen pretnjama

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najviše izložen pretnjama i da se nijedna od pretnji ne odbacuje kao lažna ili neozbiljna.

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.