Sve više građana preko agencija nalazi posao u Mađarskoj

Radnici iz Srbije u Mađarskoj uglavnom rade na radnim mestima za koje nije potrebna kvalifikacija, najviše u auto-industriji. Plate su od 500 do 600 evra mesečno, imaju plaćen smeštaj i jedan odlazak kući mesečno.
Sve više građana preko agencija nalazi posao u Mađarskoj
Foto: Pixabay
Veliki broj agencija za zapošljavanje nudi građanima Srbije zaposlenje u Mađarskoj, a trend odlaska u susednu zemlju mogao bi da zameni odlaske u Slovačku, iako su plate daleko od pravih "gastarbajterskih".
 
"Smena traje tri meseca, ja sam za sada bila na takozvanom probnom radu i čekam ponovo da odem", kaže za Blic Jovanka J.
 
Ona je radila u auto-industriji, a posao, kaže, nije pretežak i sastoji se od uklapanja plastičnih delova za unutrašnjost automobila. Ona objašnjava da poslodavac onima koji zadovolje uslove nudi pomoć oko dobijanja radne vize prilikom sledećeg dolaska, ali i plaćanje svih troškova koji uz to idu, te da se odlučila da ode, jer Mađarska nije predaleko od Srbije.
 
"Ima prekovremenog rada, ali je više po želji. Ko hoće da dođe subotom da radi, može. Naravno, svi rade, jer drugačije plate ne bile dovoljno dobre da se barem oko 1.000 evra donese kući posle tri meseca", kaže sagovornica za Blic.
 
Uslovi rada, prema oglasima kojih na internetu ima pregršt, slični su, a fabrike su uglavnom smeštene u pograničnim gradovima u blizini granica sa Austrijom i Slovačkom. Svi, uglavnom, nude početnu platu od 500 evra i ističu da znanje mađarskog jezika nije obavezno. Ovakvi uslovi važe za rad u auto i elektro industriji, pa čak i prehrambenoj, i to za pozicije koje ne zahtevaju nikakve kvalifikacije, niti znanje jezika.
 
Na bolju zaradu, kako kažu u jednoj od agencija koja oglašava više radnih mesta svake nedelje, mogu da računaju kvalifikovani radnici, i to posebno oni koji posao traže u metalskoj industriji, gde su zarade i preko 700 evra mesečno, a poslodavac nudi plaćen smeštaj, pa čak i put od Srbije do Mađarske. Kako saznaje Blic, smeštaj je u apartmanima koji se nalaze u porodičnim kućama.
 
"Poslovi koji su fizički teži nose i veću zaradu. Uz prekovremeni rad, u prvom odlasku, mesečno može da se računa na 750 evra", kažu u agenciji.
 
Evropski mediji proteklih godinu dana bruje o nedostatku radne snage u Mađarskoj, navodeći da država možda neće moći da održi veliki privredni rast, jer i deo Mađara kreće "trbuhom za kruhom" na zapad Evrope, gde su plate daleko bolje.
 
Ministarstvo: Proverite da li agencija ima dozvolu
 
U Ministarstvu rada kažu za Blic da je tokom prošle godine na radu u Mađarskoj bilo oko 250 radnika, te da su za odlazak toliko radnika posredovale agencije koje imaju dozvolu da to rade. U Ministarstvu napominju da pri zapošljavanju mogu posredovati samo Nacionalna služba za zapošljavanje i agencije koje imaju dozvolu, a spisak agencija koje legalno mogu da posreduju u zapošljavanju nalazi se na stranici Ministarstva.
 
Podsetimo, ranije je bilo više slučajeva da su radnike iz Srbije u Slovačku vodile firme koje nisu imale takvu dozvolu, a pojedine agencije zbog kršenja zakona gubile su licencu.
  • Natasa

    03.06.2021 21:19
    Molom vas broj agencij
  • Miro

    09.07.2020 13:51
    U Mađarskoj ide radni staž od prvog dana i naravno zdrastveno osiguranje i kad vam treba lekarska pomoć dobijete je kvalitetno, ustanove su dobro opremljene, lekova ima. Uslovi rada su dobri, fabrike su čiste, sa dobrim grejanjem i uglavnom imaju svoje autobuse koji vas dovezu od smeštaja do firme. Mana je što se svugde skoro radi u tri smene i što je smeštaj najmanje dvokrevetna soba pa ako ne dođete sa nekim koga poznajete dobićete cimera, nekad ispadne ok a nekada baš i ne:) Radio sam dve godine u Mošonmađarovaru i bilo mi je dobro, društvo, roštilji, plivanje, lepo smo se družili. Zarađivao sam sa dve-tri radne Subote 800 eura mesečno. Onda sam se polakomio za novac došao u ovo živo sranje od Nemačke, tu sam 1,5 godinu i još malo samo da uštekam i vraćam se u Mađarsku, tamo je sasvim Ok život, nemaš previše ali daleko bolje od Srbije
  • pa

    27.06.2018 17:03
    Toliko (srtazmerno manje) mogu da zarade i u delfiju i slicnom, pa jos i da im ide socijalno i zdravstveno i kod kuce su. Tamo bi moralo biti bar duplo placeno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija