Nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti od jeseni u Skupštini

Javna rasprava o Nacrtu zakona o rodnoj ravnopravnosti je završena, a predloženi zakonski akt na jesen će se naći u redovnoj skupštinskoj proceduri, izjavila je danas ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović i izrazila uverenje da će Zakon biti usvojen do kraja godine.
Nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti od jeseni u Skupštini
Foto: Pixabay
Ona je navela da je predloženi Zakon prošao pet javnih rasprava, a to što je bilo različitih mišljenja i polemika, kako kaže, moglo je samo da doprinese kvalitetu zakonskog akta.
 
"Bilo je mogućnosti da civilni sektor i akademska zajednica javno učestvuju u debatama uz mogućnost i pisanih sugestija. Sve je to uzeto u obzir i tekst će biti u parlamentu već tokom letnjih meseci, a na jesen u proceduri", rekla je Đukić Dejanović na tribini ''Nestaje li Srbija - Populaciona i demografska politika''.
 
Govoreći o merama nove Strategije za podsticaj rađanja, koja se primenjuje od 1. jula ove godine, Đukić Dejanović je najavila da će sledeće sedmice biti dodeljeni ugovori o dodeli bespovratnih namenskih sredstava u iznosu od 500 miliona dinara gradonačelnicima i predsednicima opština iz 61 lokalne samouprave u Srbiji.
 
Kako je rekla, ta sredstva opštine i gradovi moraće da troše isključivo u skladu sa projektima sa kojima su konkurisali.
 
"Novac će se trošiti u skladu sa prioritetima, bilo da je reči o podršci starta-apovima i mladim parovima koji počinju da rade ili za obnovu i izgradnju vrtića. Subotica je, recimo, tražila novac za obnovu kuhinje za predškolske ustanove koja je napravljena pre 30 godina kada je, kako su naveli, spremali 450 obroka dnevno, a danas čak 12.000 za teritoriju cele opštine", kazala je ministarka i dodala da će taj grad dobiti 30 miliona dinara.
 
Đukić Dejanović je naglasila da je nova Strategija podsticanja rađanja obogaćena novim segmentima kao što su pitanja migracija i starenjem i brigom o starima. Prema njenim rečima u cilju podsticanja rađanja i popravljanja demografske slike, potrebno je raditi na stimulativnim merama, koje se odnose na ekonomsko snižavanje cene roditeljstva, usklađivanje rada i roditeljstva, edukaciju o reproduktivnom zdravlju...
  • Hm

    14.07.2018 10:42
    "Rodna ravnopravnost" u Srbiji - jako smešno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija