"Sporna prodaja karata školama za film Lazara Ristovskog"

Reditelj Stevan Filipović ocenio je da je sporna prodaja karata deci u školama pre nego što je završeno snimanje filma Lazara Ristovskog "Kralj Petar Prvi", jer učenici i roditelji nisu mogli da se izjasne o tome i što nadležni odbor za kulturu nije mogao da pogleda film i oceni da li je relevantan za učenike.
"Sporna prodaja karata školama za film Lazara Ristovskog"
Foto: 021.rs
Komentarišući to što je opštinama i domovima kulture u raznim gradovima Srbije data mogućnost da unapred kupe karte za film po nižoj ceni, rekao je da je prodaja karata unapred sasvim dobra kao ideja kada je film u distribuciji.
 
"To nije sporno. Sporna je navodna prodaja karata deci u školama, koja je išla preko lokalnih samouprava, koje su izdvajale za to novac iz budžeta, a da niko iz njihovih odbora za kulturu nije pogledao film (s obzirom da film nije završen) i ocenio da je relevantan za učenike kao nekakva dopuna gradivu ili šta već", ocenio je Filipović
 
Povodom navoda Ristovskog da mu je za snimanje filma "Kralj Petar Prvi" pomogao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kazao je da Ristovski nije mogao da dobije podršku predsednika Republike jer finansiranje filmova nije u njegovoj nadležnosti, već Filmskog centra Srbije i Radio televizije Srbije od kojih je "dobio pozamašnu podršku veću nego nekoliko drugih filmova".
 
Zbog navoda Ristovskog da nije imao pomoć onih koji imaju najviše novca u Srbiji, odnosno srpskih tajkuna, Filipović je kazao da ne zna da u Srbiji postoji film koji su finansirali tajkuni i da bi, ukoliko greši, voleo da čuje koji su to filmovi i koji su to tajkuni, kako bi mogao da im traži novac za svoje projekte: "Mislim da je u pitanju zamena teza. Ne znam da postoji film u Srbiji koji su finansirali tajkuni iz prostog razloga što im se to ne bi isplatilo zbog malog tržišta. Dakle, svi zavisimo od državnih sredstava. Praktično 100 odsto filmova u Srbiji snima se na taj način, kao i u većini evropskih zemalja sa malim tržištima".
 
Lazar Ristovski izjavio je, podsećamo, da nije imao pomoć za snimanje filma "Kralj Petar Prvi" od onih koji imaju najviše novca u Srbiji, pa je zato dao mogućnost opštinama i domovima kulture u raznim gradovima da unapred kupe karte za film po nižoj ceni.
 
"Nisam naišao na odziv naročito onih koji imaju para, a to su srpski tajkuni. Niko od njih nije dao dinar za ovaj projekat. Na kraju sam srećan zbog toga, jer oni nisu to ni zaslužili", naveo je Ristovski i dodao da je najveću pomoć snimanju filma dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i komandant Kopnene vojske Milosav Simović.
 
Pojedini mediji objavili su da su mnogi gradonačelnici i predsednici opština dobili direktivu iz Srpske napredne stranke za kupovinu karata u pretprodaji, čime su se uključili u finansiranje novog filma Ristovskog. Prema pisanju medija, samo je grad Čačak kupio više od 4.000 karata.
  • Ja

    05.08.2018 17:35
    Pa svi koji su ucestvovali u finansiranju filma bi trebali dobiti i deo profita!!!
  • VpoU

    04.08.2018 16:43
    Jeste. Podršku ti je dao Simović, ali preko leđa nas, pripadnika Vojske, a mi nismo mogli da biramo!
  • saruman

    04.08.2018 15:50
    Ristovski obična pokondirena tikva. Naprednjačka tikva. Sramota od čoveka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.