Kuburović: Novo krivično delo - napad na advokate

Ministarstvo pravde je spremno da menja odredbe Krivičnog zakonika i da propiše novo krivično delo koje će sankcionisati napad na advokate, radi bolje pravne i bezbednosne zaštite advokature.
Kuburović: Novo krivično delo - napad na advokate
Foto: 021.rs
Ministarka pravde Nela Kuburović rekla je da je razlog za uvođenje potpuno novog krivičnog dela to što advokati nemaju status službenih lica. Definisanjem budućeg člana u narednom periodu baviće se radna grupa čiji će članovi biti predstavnici Ministarstva pravde, advokature, Ministarstva unutrašnjih poslova i sudija i tužilaca.
 
Kuburović je ukazala da je Ministarstvo pravde iniciralo osnivanje radne grupe i tim povodom uputilo nadležnim institucijama poziv da odrede svoje predstavnike u tom telu.
 
"Već u narednih par dana radna grupa može biti formirana, kada će biti održan i prvi sastanak i utvrditi se plan rada i aktivnosti radne grupe", navela je Kuburović.
 
Prema njenim rečima, zadatak radne grupe biće da prati sve krivične postupke koji se bave napadima na advokate, kao i da analizira normativne okvire i utvrdi na koji način može da se unapredi položaj advokata odnosno da se poveća njihova zaštita, posebno kada je reč o postupcima u kojima su angažovani.
 
Nakon ubistva advokata Dragoslava Miše Ognjanovića u Beogradu 28. jula, Advokatska komora Srbije i Advokatska komora Beograda inicirale su formiranje stalne radne grupe koja će se baviti slučajevima napada i ubistava advokata kojih je u proteklih 10 godina bilo oko 50, a Ministarstvo pravde je njihovu inicijativu podržalo.
  • Onaj ko zna

    12.08.2018 14:36
    za Neznalicu
    Dokazivaće se na isti način kao što se dokazuje umišljaj kod ostalih krivičnih dela.
    Za izvršenje ovog novog krivičnog dela biće potreban umišljaj ,a ne nehat.
  • Ne razumem

    12.08.2018 14:32
    @ Tužan
    Vi ste tužni što je ova inicijativa "prošla"?
    Bilo bi Vam lakše da nije?
  • Neznalica

    12.08.2018 08:25
    Kada je advokat na duznosti ?
    Da li ovaj ministarkin predlog zakona znaci, da ce napadac na pijanog gradjanina koji provocira, preti i omalovazava, biti optuzen za tesko krivicno delo kada sazna da je udario advokata ? Kako ce se dokazivati, da je okrivljeni znao da je opalio samar advokatu ili neadvokatu ? Morace pisati na reveru "Ja sam advokat" i to 24 casa, a sta cemo kada je advokat u kupacim gacama ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.