Teslina prva hidroelektrana u Evropi dogodine u sistemu EPS-a

Stara hidroelektrana na užičkoj Plaži, prva u Evropi, a druga u svetu, posle one na Nijagari, koja je po principima Nikole Tesle počela da proizvodi struju, biće u stalnom sistemu EPS-a od iduće godine.
U hidrocentralu na Đetini biće ugrađen novi agregat od 300 kilovata, dok će postojeće "Simensove" turbine kupljene 1900. godine biti rekonstruisane, piše Blic, navodeći da će, kao i do sada, služiti kao muzejski eksponat i u pogon će se puštati samo prilikom dolaska turističkih grupa, stručnih ekskurzija i stranih delegacija.
 
Pripremni radovi za ovaj poduhvat počeli su u junu, nastavljeni su juče, a sav posao trebalo bi da bude završen u prvoj polovini 2019.
 
"Zbog velikog istorijskog značaja, elektrana 'Pod gradom' biće rekonstruišana tako da postojeći agregati zadrže autentičnost i duh perioda u kojem su građeni. Agregati će ostati netaknuti i služiće kao muzejski eksponati, a svi predviđeni radovi biće u saglasnosti sa uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo", najavljeno je iz EPS-a.
 
Osposobljavanje užičke centrale radi se u sklopu projekta rekonstrukcije 13 državnih elektrana i izgradnje dve manje koju finansira Evropska banka za obnovu i razvoj. Cilj ove investicije je da se elektranama produži radni vek za 30-40 godina, ali i da se povećavaju kapaciteti.
 
Među njima je, kako navodi "Blic", još jedna užička centrala u naselju Turica izgrađena 1929. godine, koja duže vreme nije radila zbog dotrajalosti opreme. U nju su nedavno instalirana dva agregata od po 178 kilovata, koji će početi sa proizvodnjom električne energije za 20-ak dana.
  • Salamander

    09.09.2018 07:47
    Konačno nešto suvislo
    Jednom u milion godina!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija