Sindikat Zastava oružja: Progon zbog protivljenja privatizaciji

"Sindikalna organizacija Zastava oružje izložena je velikim pritiscima kako bi se kroz disciplinovanje odustalo od svakog daljeg otpora i iskazivanja radničkog nezadovoljstva stanjem koje je rezultat upravljanja fabrikom", saopštio je Samostalni sindikat kragujevačkih oružara.
Kampanja je, kako se navodi, posledica "neoliberalne namere da se fabrika što više uredi po tržišnom modelu", a sindikat se suprotstavlja privatizaciji. 
 
Saopšteno je da je protiv predsednika sindikata Dragana Ilića podneto više krivičnih prijava, kao i da on učestalo dobija rešenja sa pretnjom otkazom, a kažnjen je i tromesečnim umanjenjem zarade od 20 odsto. 
 
Nedavno je Ilić, kao je saopšteno, saslušan u MUP-u na osnovu krivične prijave koju je protiv njega podneo direktor Milojko Brzaković za "navodno ugrožavanje opšte sigurnosti, kao i povodom prijave predsednika Nadzornog odbora Ivice Majanovića zbog navodnog fizičkog napada na njega".
 
Dodaje se da je tome prethodila i krivična prijava o "navodnom napadu na rukovodioca službe obezbeđenja u fabrici koji je na sve načine pokušavao da spreči izlazak oružara iz fabrike i odlazak na proteste". U saopštenju se još navodi "da se sumnja da se prati vozilo predsednika sindikata sa namerom pisanja prekršajnih prijava kao i da BIA prati njegov mobilni telefon". Prilikom jednog zaustavljanja vozila, Ilić je priveden u policiju i celu noć zadržan, jer, kako su naveli, nije hteo da se podvrgne alko-testu.
 
Sindikat osuđuje "tendenciozne napade i pritiske na tu organizaciju i njenog predsednika" i zahteva od državnih organa da omoguće slobodno obavljanje sindikalnih aktivnosti. Navedeno je da će o događajima koji se odnose na progon sindikata u Zastava oružju biti obaveštene međunarodne organizacije sindikata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.