Direktor beogradske škole predložio: Uvesti ometače signala mobilnih telefona

U Srbiji je 87 odsto roditelja za zabranu mobilnih telefona u školama, pokazuje istraživanje Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije.
Direktor beogradske škole predložio: Uvesti ometače signala mobilnih telefona
Foto: Pixabay
Upotreba mobilnog telefona na nastavi spada u lakše povrede discipline, za koje su predviđene sankcije - opomena, ukor razrednog starešine ili odeljenskog veća. U praksi se ovakve povrede dešavaju često.
 
Zloupotrebe poput prepisivanja na času, snimanja nastavnika, ismevanja vršnjaka na društvenim mrežama...nisu novost. Ovaj problem je donekle rešila OŠ "Josif Pančić" u Beogradu, koja u skladu sa zakonom i pravilnikom škole, već dve godine sprovodi zabranu korišćenja mobilnih telefona.
 
"Mi smo imali ogroman problem oko mobilnih telefona koji su postali problem u svakodnevnom radu. Morali smo da reagujemo, da napravimo jedan dogovor sa roditeljima koji će oni potpisati, gde smo obavestili da se mobilni telefon koristi samo na odmoru, odnosno posle nastave", kaže za RTS direktor OŠ "Josif Pančić" Milan Bajić.
 
U slučaju kršenja zabrane, nastavnik ima pravo da detetu oduzme telefon koji završava kod direktora. U OŠ "Drinka Pavlović" smatraju da to nije dovoljno, pa direktor predlaže konkretne mere.
 
"U zakonu piše da se mobilni ne može koristiti na času. Ako te stvari ne daju rezultate kakve smo očekivali, a to je da uvedemo ono što je normalno u svim drugim zemljama - tu su ometači signala", rekao je direktor OŠ "Drinka Pavlović" Jole Bulatović.
 
Našoj deci se ne može zabraniti ono što je svima dostupno - poruka je Ministarstva za turizam, trgovinu i telekomunikacije. Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da nisu ni za kakve rigorozne mere i da ukoliko treba uvoditi neke zabrane, moraju se pre svega ispitati sve prednosti ali i neke mane eventualnih zabrana.
 
"Ono što napominjemo kao važno jeste da mobilni telefoni i drugi digitalni uređaji ne treba ni na koji način da ometaju proces nastave. Naprotiv, oni treba da budu sastavni deo obrazovnog procesa", rekla je Matić za RTS.
 
Podsetimo, francuski đaci su se ove godine u školske klupe vratili bez mobilnih telefona, nakon što je vlada pre mesec danas usvojila zakon o zabrani upotrebe mobilnih telefona u svim osnovnim školama.
 
Zabrana se odnosi na korišćenje mobilnih telefona tokom celog dana, uključujući i odmore, izuzev u slučaju hitne potrebe ili dece sa invaliditetom. Učenici su, po novom zakonu, dužni da isključe svoje telefone ili da ih ostave u ormariću, a nastavnici imaju obavezu da oduzmu telefone do kraja dana u slučaju nepridržavanja zakona.
  • Pićuka

    21.10.2018 13:40
    Kada bi postajale pilule koje bi davli deci da vas ne maltretiraju po ceo dan, da vam ne dosađuju, da im nije dosadno, da jedu e gledajući ali bez primedbe, roditelji bi odbili. E to ste učinili dajući im mobilni telefon.
  • Vladan

    21.10.2018 10:17
    Autoritet
    A da umesto ometača jednostavno zabranite deci korišćenje istih? Ako niste u stanju da nametnete pravila ponašanja bez ometača, onda ne treba ni da budete u prosveti. Vec imate sve mehanizme - autoritet, ocene, ukore, izbacivanje iz skole...itd..
  • Teodosije III

    21.10.2018 08:54
    Ja sam prvi u Srbiju uvezao džejmere pre petnaestak godina. Bili su skupi i prodavali smo ih uglavnom jačim firmama, opsluživali koncerte.
    I sta se desilo:pojavia se 3G mreža koja nije bila na frekvencijama za 2G i na njoj su telefoni radili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija