Ne sprečavaju se aplikacije taksi prevoza, ali ne može bez odobrenja

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju čime se dodatno uređuje oblast taksi prevoza, povećavaju se kapaciteti inspekcijskih organa i pojačava se borba protiv sive ekonomije.
Ne sprečavaju se aplikacije taksi prevoza, ali ne može bez odobrenja
Foto: Pixabay
Predložena rešenja ne sprečavaju upotrebu modernih digitalnih aplikacija radi poboljšanja servisa taksi usluga, kažu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, ali navode da izmene zakona ne dozvoljavaju da se u oblasti prevoza putnika pojave preduzeća koja nemaju odgovarajuća odobrenja za obavljanje delatnosti prevoza putnika.
 
Parlament je usvojio i izmene i dopune Zakona o vazdušnom saobraćaju, a osnovni razlozi za to je dalje usklađivanje sa međunarodnim standardima i preporučenom praksom Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva (ICAO), kao i evropskim propisima.
 
Glavne novine odnose se na odredbe koje se tiču planiranja i izgradnje aerodroma, zaštite životne sredine, i naročito unošenja novog poglavlja transporta opasne robe, kojim se u domaćem zakonodavstvu preuzimaju standardi Međunarodne organizacije civilnog vazduhoplovstva. Usvojene su i izmene i dopune Zakona o istraživanju nesreća u vazdušnom železničkom i vodnom saobraćaju kojima se olakšava primena zakona u praksi i omogućava pouzdana i nezavisna istraga nesreća.
 
Između ostalog, omogućava se istraga udesa bespilotnih letelica, kao i uključivanje predstavnika EASA ili civilnih vazduhoplovnih vlasti druge države u svojstvu savetnika u istragama koje sprovodi Centar za istraživanje nesreća u saobraćaju. Izmenama i dopunama Zakona o transportu opasne robe, koje su danas usvojene, definiše se baza podataka za pokretnu opremu pod pritiskom kako bi svi podaci o kontrolisanju i punjenju boca, cisterni pod pritiskom, baterijskih vozila i gasnih kontejnera sa više elemenata bili na jednom mestu i dostupni svima.
 
Između ostalog, izmenama se vozilima koja prevoze opasnu robu sa visokom potencijalnom opasnošću i cisternama omogućava prednost prilikom prelaska državne granice. Takođe se uvodi obaveza da se pre podnošenja zahteva za izdavanje dozvole za transport opasnog otpada, prethodno pribavlja polisa osiguranja za štetu načinjenu životnoj sredini.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.